Predsjednik Srpske

Dodik: Predložiću da Narodna skupština odluku Suda u Strazburu odbaci kao smeće

  • Извор: АТВ
  • 30.08.2023. 12:22

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je nova odluka Međunarodnog suda za ljudska prava apsolutno neprihvatljiva i da će zatražiti da Narodna skupština Repčublike Srpske ovu odluku u potpunosti odbaci.

Kako je naglasio ova odluka nije pravno verifikovana i dodatno unosi probleme u BiH.

"Ta odluka je više preporuka nego obaveza. Podrijvaju BiH i nisu ni svjesni da BiH čine veći problem na evropskom putu i zaustavljaju je u procesima razvoja i odluka ima za cilj da se obračuna sa konstitutivnošću i odbacuje Dejtonski sporazum", rekao jeDodik.

"Zato, propadaju svi napori koji su išli da se Dejtonski sporazum održi kao osnova BiH i ovo je bilo diltantski od strane ljudi koji su donijeli odluku. Kreiraju novo stanje koje žele da nametnu kao obavezujuće. BiH ne može da opstane kao zemlja na građanskom principu, to nije mogla ni Jugoslavija, to ne može nijedna zemlja, ne može ni Belgija, ni Švajcarska", dodao je predsjednik Srpske.

Naglasio je da ovakve odluke BiH više približavaju njenom raspadu nego mogućnosti da se uredi na takav način.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su svi politički predstavnici Srba odbacili ovakav pristup koji je unio dodatna neslaganja u BiH i trajno je podijelio.

"Ta inicijativa je neodrživa i neprihvatljiva. Sjednica Narodne skupštine treba da potvrdi da je pravna procedura u donošenju prekršena i da je grupa sudija otišla izvan onoga što je Konvencija. Predložiću da Skupština odbaci kao neprihvatljivu odluku ovog suda", rekao je i ponovio da je odluka pravno nedopustiva i politički špekulatna.

Dodao je da će predložiti Parlamentu Srpske da predloži organima BIH da ovu odluku proglasi ništavnom.

"I to ćemo učiniti na sjednici Doma naroda. Predložiću da Narodna skupština odbaci kao smeće ovu odluku. Da zajedno sa predstavnicima hrvatskog naroda razradimo mogućnosti odbrane koncepta konstituticnosti naroda i stojimo na konceptima Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da se sada vidi ko ruši Dejtonski sporazum a ko ga brani.

Ovo narušava evropski put i svako potezanje ove priče BiH će još više udaljiti od mogućnosti da radi na tim pitanjima. Ovo je voluntaristički pristup jedne grupe ljudi", naglasio je Dodik.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина