Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Prvi put Savjet bezbjednosti na strani međunarodnog prava

  • Извор: АТВ
  • 04.11.2021. 19:00

Prvi put u svojoj istoriji, Savjet bezbjednosti, baveći se pitanjima zapadnog Balkana i BiH bio je na strani međunarodnog prava. Kaže to srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Sve to zahvaljujući principijelnom stavu prvenstveno Rusije i Kine, ali i drugih zemalja.

"Ono što smo juče naučili i što svima treba da bude jasno jeste da BiH nema visokog predstavnika i da osoba koja se predstavlja je samozvana. Nije ništa pobijedila Republika Srpska. Republika Srpska je samo zadovoljna što je tamo pokazana istina", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Pozdravljamo produženje mandata misiji EUFOR-a, ali i profesionalan odnos komandanta međunarodnih snaga u BiH, koji je potvrdio da nema protivustavnih aktivnosti u Republici Srpskoj, niti ugrožavanja bezbjednosti, kaže Dodik. 

Za Moskvu, bezbjednost u BiH ugrožavaju upravo OHR i neodgovorni pojedinci. Ipak, zapadne sile poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije nisu odustale od verbalne podrške njemačkom političaru. 

"Moramo da zaštitimo ulogu visokog predstavnika. Ta kancelarija predstavlja osnovu stabilnosti u državi", kazala je Linda Tomas Grinfild, američki ambasador pri UN.

"Savjet bezbjednosti ne mora da razmatra izvještaje "privatnih lica". OHR je prestao biti instrument za postizanje pomirenja, a postao je izvor velikih problema koji su prijetnja cijeloj strukturi Dejtonskog sporazuma", rekao je Vasilij Nebenzja, ruski ambasador pri UN.

Sve je veće interesovanje zvaničnog Zagreba za situaciju u BiH. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović smatra da Kristijan Šmit djetinjanstim šprijetnjama ništa neće postići, i da je pitanje kakav je njegov mandat. Dodik je posljednji problem u BiH, posebno iz perspektive beha Hrvata, kaže Milanović. 

"S Dodikom se dogovorimo za 10 minuta, i to ne o podjeli Bosne. Nego o uređenju Bosne. Taj Dodik predstavlja srpski narod u BiH, i nećeš ga izbaciti sa tim objedama, nema šanse", kaže Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske. 

Milanović za rješenje krize predlaže razgovore političkih predstavnika sva tri naroda, Dodika, Čovića i Izetbegovića, uz posredovanje predsjednika Hrvatske, Srbije i Turske. Sjednica Savjeta bezbjednosti potvrdila je da su se velike sile dogovorile o tome kako će eliminisati OHR, smatra srpski član Predsjedništva. A što se tiče Kritstijana Šmita, Dodik mu poručuje da je vrijeme da razmisli o izlaznoj strategiji, i vraćanju u miran život.