Предсједник Српске

Додик: Шмит и сам рекао да није потврђен, он и Марфи загорчавају живот овој БиХ

  • Извор: АТВ
  • 06.12.2023. 14:08

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Нијемац Кристијан Шмит и амерички Амбасадор Мајкл Марфи само смишљају како да загорчају живот БиХ и да то раде најбоље могуће.

Додик је након рочишта у Суду БиХ рекао да оно заправо није ни одржано јер је његов тим тражио да се процес пребаци у Бањалуку што је Суд одбио.

Рекао је да су уложили жалбу, те да стога рочиште није могло бити одржано.

Он је поручио да је ово примарно политички процес изазван чињеницом да странац мијења законе. 

"То доказује више слабост система него неку моју или Лукићеву кривицу", истакао је Додик.

Предсједник је рекао да многи очекују да му буде забрањен политички рад.

Како каже, у том случају ће само бити ослобођен јавне одговорности, али же формирати организацију за независног Републике Српске.

"Што се тиче осталог процеса, значи, тај један смрад који се зове Кристијан Шмит и онај кретен који се зове Марфи смишљају како да загорчају живот овој БиХ. Мислим да то раде најбоље могуће. У овом тренутку сједе у непостојећем ПИК-у и одлучују шта би неко требало да покуша. Само да кажем да у Републици Српској нико то не користи нити чита, ако користи ко, користи за ВЦ, низашта друго", рекао је Додик.

Он је поручио да двојица људи изван система постоје двојица људи који који покушавају "овдје да се надмећу са легално изабраним органима на нивоу БиХ".


Суд није уважио захтјев да се суђење премјести у Бањалуку

Суд није уважио захтјев да се суђење премјести у Бањалуку

"Они највише скрнаве ово. Не мора нико да мисли да је наш долазак у Суд овдје признање неуставног и незаконитог процеса и једног колонијалног понашања које врши Шмит и прије свега Марфи, који су мислили да ће на тај начин урадити оно што имају намјеру. Ово је земља која припада свима. Република Српска је у уставном поретку БиХ. Република Српска пристаје на уставну БиХ, на ову БиХ Марфија и Кристијана Шмита не пристаје и ако нас буду гонили, истјераће нас из БИХ", поручио је Додик.

Додик је нагласио да Република Српска жели уставну БиХ у којој се Устав поштује.

"Кад се он поштује, ми ћемо то поштовати. Оваквим понашањем, један неизабрани странац одлуком мијења закон и доводи до овог процеса, то не можете наћи нигдје у свијету. Ако неко од правника у ФБиХ и судија и тужилаца мисле да је то правно исправно онда се варају. Ако мисле да то није политички, онда се још више варају", рекао је Додик.

"Везано за Шмита  када су му почели честитати на функцији високог представника сам дао јавну изјаву и рекао, 'немојте ми честитати, још треба да будем именован у СБ УН'. То се никада није десило, а он је покушао овдје да глуми да је високи представник", рекао је Додик.


Тадић: Суђење Додику и Лукићу најзначајније суђење у 21. вијеку

Тадић: Суђење Додику и Лукићу најзначајније суђење у 21. вијеку

Додик је рекао да је сав проблем у томе.

"Је ли хоћете уставну БИХ, или нећете? Немојте оптуживати никога, а Републику Српску поготово не. Република Српска неће прихватити да буде дио колоније коју прихватају овдје у ФБиХ и то је нешто против чега ћемо се борити. Колонијална управа је давно прошла", рекао је и поновио да Шмит није високи представник, те да амерички и британски амбасадор не треба да се мијешају у унутрашње ствари мимо онога што је прихватљива дипломатска пракса.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.