Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Umjesto domaću, Centralna banka BiH pomaže njemačku privredu

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2022. 19:18

Centralna banka BIH raspolaže sa oko 15 milijardi KM deviznih rezervi. Ali toga građani nemaju nikakvu korist. Naveo je srpski član predsjedništva BIH. Dio tog novca, kaže Dodik, CB ulaže u inostrane obveznice, umjesto u domaće, što bi značajno doprinijelo sanaciji energetske krize i očuvanju privrede u BiH.

"5,5 milijardi KM upotrijebljeno je za kupovinu obveznica njemačkih pokrajina, pojedinih provincija u Francuskoj, a nešto je iskorišćeno i za njemačke obveznice na saveznom nivou. U posljednjih četiri, pet godina za to što držimo u depozitima mi plaćamo kamatu. Umjesto da se taj novac iskoristi za kupovinu obveznica entiteta, kantona ili Brčko distrikta. Oni nam to ne dozvoljavaju. Zašto? Zato da bi se Njemačka jeftino finansirala našim parama, a mi uzimali kredite kod komercijalnih banaka", kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Izmjenama Zakona o centralnoj banci mogle bi se emitovati konvertibilne marke i za taj novac kupiti domaće obveznice. Ukoliko Predsjedništvo ne odgovori na ovakve inicijative srpskog člana bh. predsjedništva, spremna sam je ponuditi kao poslanik, kaže SNDS-ova Sanja Vulić. 

"CB po direktivi ne prihvata bilo kakve inicijative kada je u pitanju redefinisanje uloge same CB, a apsolutno znamo i zašto jer njihovi mentori žele BIH pretvoriti u koloniju, samo je pitanje koju, britansku ili njemačku", kaže Vulićeva.

Dio novca od postojećih deviznih rezervi CB BiH, trebalo bi iskoristiti i za kupovinu obveznica na domaćem tržištu, smatraju ekonomisti, Ulaganje u investicije i infrastrukturu, kažu, značajno bi doprinijelo razvoju privrede.

"Ukoliko bi ta sredstva otišla direktno u ppotrošnju kroz pomoć stanovništvu i ukoliko bi bilo dobro usmjereno prema ciljnim grupama koje su najugroženije odigralo bi svoju društvenu ulogu. Mi faktički držimo naša sredstva u stranim bankama, a te banke onda kupuju obveznice i na neki način se finansira razvoj tih zemalja", kaže Saša Grabovac, predsjednik Udruženja ekonomista SWOT.

Obveznice su namijenjene za saniranje posljedica kriza, kaže predsjednik fiskalnog savjeta Republike Srpske. Ovo pitanje je, poručuje Krajišnik, potrebno što prije otvoriti kako se ne bi stalo sa privrednim razvojem u okolnostima kada ne znamo šta nosi sutra.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок