USK

Domaće stanovništvo i dalje izdaje sobe migrantima

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2021. 20:05

Nisu samo migranti koji provaljuju u napuštene objekte problem za USK, već i domaće stanovništvo. Njihovu želju da budu što bliže granici, te da je pređu ukoliko im se posreći, i dalje koriste domaći iznajmljivači, čije sobe puni migrantska populacija. U tome ih ne sprečava ni to što kada evidentira nezakonito iznajmljivanje, Kantonalna inspekcija zapečati njihove objekte.

 “Izvršen je inspekcijski nadzor jednog subjekta koji posjeduje rješenje za iznajmljivanje smještaja u Bihaću. Prilikom uviđaja u objektu zatečeno je jedno strano lice, migrant koji nije imao adekvatnu dokumentaciju i navedeno lice je u saradnji sa Službom za strance i policijom deložirano i izmješteno u prihvatni centar Lipa”, rekao Dženita Duraković, stručni saradnik za informisanje Uprave za inspekcijske poslove USK.

Tamo se ne zadrže dugo. Nerijetko, gotovo odmah nakon izmještanja, migranti se okrenu i pravac za Bihać. Nije im važno ni gdje će ih noć uhvatiti. Livade, neobrađene površine, ispod mostova, tu postavljaju šatorska naselja. Tome pokušava da se stane u kraj.

 “Tako ima čitavo mala njihova kamp naselje, kolonija koja će takođe biti u programu kada su u pitanju javne površine. Onda ćemo stavljati trake i onemogućiti ulazak iza traka”, rekao je Edin Kulenović,  šef Civilne zaštite grada Bihaća

Prošle godine zapečaćeno je 62 objekta. Ipak, to ne smanjuje upornost migranata. Novo mjesto lako nađu. U Republici Srpskoj ga znatno teže nađu. Za razliku od avgusta prošle godine kada je u Banjaluci evidentirano 2.663 migranta u tranzitnom kretanju. Ove godine ih je bilo samo 70, što je za 97,4 odsto manje.  


  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм