Министар комуникација и транспорта

Да ли Едина Форту чека кривична пријава због стопирања дигитализације?

  • Извор: АТВ
  • 23.12.2023. 19:20

Осим што је дигитализација јавних РТВ сервиса годинама у застоју, узрок је и новог правног скандала. Министар комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ Един Форто могао би да се нађе на удару кривичних пријава, јер је изван својих надлежности потписао одлуку којим стопира да бањалучко – загребачки конзорцијум „СИРИУС 2010“, који је овлашћен за набавку опреме за дигитални пренос, започне посао.

Форти очигледно није јасно да је прекорачио овлашћења чим је и прихватио захтјев другог понуђача „МИБО комуникација“ да одгоди извршење одлуке Канцеларије за разматрање жалби у корист бањалучког „СИРИУСА“  и чека одлуку Суда БиХ на њихову тужбу. Да све буде горе, конзорцијум „МИБО комуникације“ је већ тада престао да постоји, јер је једна фирма иступила из групације. 

Како сазнајемо, УНИС телекомуникације које су биле члан конзорцијума отказале су пуномоћ и  адвокату Санелу Незирићу да заступа групу пред Министарством, али и у судским поступцима. 

Министар Форто није одговарао на позиве, па нисмо ни добили појашњење да ли у овом случају не зна одредбе закона или мисли да је изнад њега. 

Сазнајемо и да Суду БиХ није ни достављен захтјев за одлагање извршења набавке опреме, иако је једини који може одлучити о одгађању потписивања уговора са „СИРИУС“ компанијом.  Упркос томе, достављена је само тужба која у овим поступцима није ни редовна процедура у поступцима јавних набавки. Иако Суд има обавезу да у року од два мјесеца одлучи по тужби, у пракси се одлука чека чак и до годину и по. 

С обзиром на чекање по самовољној одлуци министра Форте, понуђач „СИРИУС 2010“ којем је додијељен посао трпи новчане штете, јер по обавези продужава банкарске гаранције с обзиром на огромну вриједност набавке. Постоји и бојазан да ће истећи понуде коју „СИРИУС“ има од својих понуђача. 

Вриједност набавке опреме за пренос и емитовање кошта 25.8 милиона марака без ПДВ-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.