Ухапшен 2. јануара

Екстрадициона молба прослијеђена Шведској: Хитно испоручити Одобашића

  • Извор: СРНА
  • 13.02.2024. 11:47

Министарство правде у Савјету министара прослиједило је Шведској екстрадициону молбу са документацијом у вези са хапшењем Деде Одобашића, којем се на терет ставља ратни злочин над српским цивилима у Броду.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обавијештено је да је Одобашић ухапшен 2. јануара, према Интерполовој потјерници и чека се његова екстрадиција.

Министарство правде у Савјету министара требало је да достави документацију за екстрадицију Одобашића.

"Хитно изручити Одобашића, његово привођење могло би открити судбину несталих Рома“

Деду Одобашића хитно треба изручити из Шведске да би одговарао за ратне злочине над Србима, а његово привођење могло би разоткрити и судбину Рома који су били у четири аутобуса нестала на подручју Сијековца, рекао је предсједник Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац.

Грабовац је рекао Срни да је хапшење Одобашића доказ да ратни злочин никада не застаријева.

Он је увјерен да ће привођење Одобашића лицу правде разоткрити и судбину 218 припадника ромске националности у четири аутобуса, који су у мају 1992. године нестали на подручју Сијековца код Брода.

Грабовац је напоменуо да, поред Одобашића, постоји на десетине наредбодаваца и извршилаца ратног злочина и силовања Српкиња у логорима у Броду чија се имена налазе у кривичној пријави која је достављена 2001. године Хашком трибуналу и Тужилаштву БиХ.

У Шведској је према Интерполовој потјерници ухапшен Дедо Одобашић којем се на терет ставља ратни злочин над српским цивилима у Броду.

Окружно јавно тужилаштво Добој терети Одобашића за мучење српских цивила у Броду у марту и јуну 1992. године.

У Шведској ухапшен Дедо Одобашић

У Шведској ухапшен Дедо Одобашић

У оптужници се наводи да је Одобашић у згради Скупштине општине тадашњег Босанског Брода злостављао српског цивила након што су га мучили и претукли припадници Хрватског вијећа одбране.

Он се терети и да је старој згради полиције у Броду мучио и нанио тешке повреде Српкињи која је била затворена у ћелији.

Одобашићу је пред Окружним судом у Добоју у марту прошле године одгођено изјашњавање о кривици јер се није појавио у судници. Суд није добио потврду да је Одобашићу уручен позив који му је дипломатским путем послат на адресу у Шведској.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.