Ратни злочинац

У Шведској ухапшен Дедо Одобашић

  • Извор: СРНА
  • 13.02.2024. 10:04

У Шведској је према Интерполовој потјерници ухапшен Дедо Одобашић који се терети за ратни злочин против српских цивила у Броду.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обавијештено је да је Одобашић ухапшен 2. јануара, речено је Срни у МУП-у.

Чека се његова екстрадиција, а Министарство правде у Савјету министара треба да достави документацију за екстрадицију Одобашића.

Предсједник Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац потврдио је Срни да је, према његовим сазнањима, у Шведској по Интерполовој потјерници ухапшен Одобашић који се терети за ратни злочин против српских цивила у Броду.

Одобашићу је пред Окружним судом у Добоју у марту прошле године одгођено је изјашњавање о кривици јер се није појавио у судници. Суд није добио потврду да је Одобашићу уручен позив који му је дипломатским путем послат на адресу у Шведској.

Окружно јавно тужилаштво Добој терети Одобашића за мучење српских цивила у Броду у марту и јуну 1992. године.

У оптужници се наводи да је Одобашић у згради Скупштине општине тадашњег Босанског Брода злостављао српског цивила након што су га мучили и претукли припадници Хрватског вијећа одбране.

Он се терети и да је старој згради полиције у Броду мучио и нанио тешке повреде Српкињи која је била затворена у ћелији.

Припадници Хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских формација са подручја тадашње општине Босански Брод убили су 26. марта 1992. године деветеро српских цивила у Сијековцу код Брода, што је први масовни злочин над српским народом у протеклом рату.

У наредних неколико дана, ове формације убиле су још 37 мјештана Сијековца. Најмлађа жртва имала 17, а најстарија 72 године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: