Брисел

Европски савјет за отварање преговора са БиХ, али без прецизног датума

  • Извор: РТРС
  • 21.03.2024. 20:05

Лидери држава чланица Европске уније у Бриселу одлучују о отварању приступних преговора са БиХ.

Бројни европски лидери, и шефови дипломатија, подржавају отварање преговора са БиХ, истичући да цијeли Западни Балкан припада Европској унији. 

Ипак, већина сагласна, да Балканске земље до потпуног чланства очекује дуг пут, те да је неопходно испуњавање свих услова, које пред њих ставља Европска унија. 

За БиХ, то је 14 приоритета, међу којима је Закон о Уставном суду БиХ и престанку важења мандата страним судијама.

Шта послије Европске уније?

Шта послије Европске уније?

На свом дугом Евроспком путу који је за БиХ почео 2016. године, када је поднијела захтјев за чланство, а кандидатски статус добила тек шест година касније, данас очекује отварање преговора.

- Одлука да отварамо преговоре са Босном и Херцеговином веома важна. Европа је континент мира и стабилности и морамо се постарати да не губимо људе на Западном Балкану и зато подржавам закључак комисије о отварању преговора са БиХ - рекао је Лик Фриден, премијер Луксембурга. 

У Бриселу, уочи састанка Европског савјета, бројне изјаве подршке за БиХ. Отварању преговора, многе чланице европске уније су отвориле врата. И Холандија једна од најтврђих земаља попушта. Подржаће приједлог Европске комисије, али кажу да БиХ још има много посла. До добијања датума за преговоре траже испуњавање свих 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

- Да, али, кључно је да БиХ изврши све неопходне поступке наведене у Извјештају Европске комисије, да се заиста спроведу све мјере и иницијативе које БиХ мора да спроведе - поручио је Марк Руте, премијер Холандије. 

Гитанас Науседа, предсједник Литваније, наглашава да подржава проширење ЕУ. 

Мецола: Вријеме је да се отворе преговори са БиХ

Мецола: Вријеме је да се отворе преговори са БиХ

- Ми не дијелимо кандидате по томе да ли их волимо или не. Сви кандидати су добродошли, наравно ако испуњавају стандарде који су постављени на сто - истакао је Науседа.

Детаље прије засједања Европског савјета пренио је бриселски политички магазин Политико. Надовезујући се на препоруку Европске комисије од 12. марта 2024 године, Европски савјет је позван да усвоји преговарачки оквир након што се предузму сви релевантни кораци наведени у препоруци Европске комисије од 12. октобра 2022, наводи се у новом објављеном нацрту закључака. Ријеч је о 14 приоритета који су првобитно били услов за отварање преговора.

За сада отварање преговора ДА, али датум НЕ. Процедура је јасна, каже премијер Хрватске - након доношења одлуке да се отворе преговори, Европска комисија треба припремити преговарачки оквир.

- Након што се такав преговарачки оквир усвоји потом тек слиједе одлуке о почетку преговора и конкретном датуму међувладине конференције. Међутим, треба бит реалан и треба бит свјестан да ова одлука данас која се доноси, за БиХ је повијесног карактера - рекао је Андреј Пленковић, премијер Хрватске.

А управо је Хрватска, на вратима Европске уније, стајала деценију, Малта и Кипар чак 14 година, док је Турска случај за историју. Којим брзином ће БиХ-а прећи свој европски пут, тек ћемо гледати!?

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)