"Zamor sistema“

FBiH - entitet apsurda: Novaliću presuđeno, on potpisivao bolje uslove u zatvoru

  • Извор: АТВ
  • 08.04.2023. 19:15

Osuđen na četiri godine zatvora, a sutradan potpisao memorandum o poboljšanju zatvorskih uslova. Nije scenerio iz Nadrealista već dva radna dana Fadila Novalića.

Nije sporno da se obezbijede bolji uslovi, pa i ol inkluziv, kaže Sanja Vulić. Međutim, u ovoj situaciji sa Novalićem je to potpuno druga dimenzija. 

“Ali ono što je vrlo simptomatično je da Novalić bude juče osuđen prvostepeno a danas kreira nove uslove u potencijalnoj ćeliji u kojoj bi mogao da završi i donosi uslove u tome zatvoru. To jasno govori da je ovo zemlja apsurda, toga nema ni u filmovima fantazije a sve to pokazuje da se FBiH i njihov drug i turista u BiH, Šmit, bez imalo stida i srama sprdaju sa takozvanom BiH”, kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Sanja Vulić. 

Na sve ovo, čovjek je premijer drugog entiteta od 2015. i to samo pokazuje u kakvom je političkom haosu drugi entitet u kome godinama ne može da se formira vlast, šta god i koga god na izborima glasači tamo izabrali. 

“Ovakve stvari su nedopustive, ovakve stvari kod nas u Republici Srpskoj se nikada ne bi mogle desiti. Srpska uvijek prije FBiH formira vlast, i zakonodavnu i izvršnu. U FBiH Vlada nije formirana u posljednje četiri godine”, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić. 

“Zamor sistema”

Sudeći prema onome što se odavno dešava na političkom nebu drugog entiteta, i ne čudi da su u totalnom haosu u kome može da se dogodi i apsurdna situacija da je jedan čovjek premijer sedam godina, sada u tehničkom mandatu, pa osuđen na zatvorsku kaznu, pa je i dalje premijer i još onda da radi na poboljšanju zatvorskih uslova. Analitičari to opisuju kao zamor sistema. 

“Ta jedna okoštalost tog sistema, ti jedni politički rovovi koji ne dozvoljavaju elementarne stvari da se formiraju institucije nakon izbora, pokazuju da je FBiH u toptalnmo katastrofalnom stanju kao entitet”, kaže sociolog i univerzitetski profesor Dragomir Vuković. 

I ne čudi da je drugi entitet politički zamoren jer ko bi više kod njih, po silnim kantonima i na federalnom nivou, pohvatao ko je gdje premijer, ko je ministar, u kom kantonu je ko na vlasti, ko kome tamo podmeće i ko se protiv koga bori. I još na sve to krivične prijave. Najbolji primjer je upravo Fadil Novalić i afera Respirtaori i to što su odavno prošli još jedni izbori nakon kojih formiranja vlasti nema ni na vidiku.

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)