Ostalo ih manje od 2 odsto

Srbi pred nestankom u FBiH

  • Извор: Српскаинфо
  • 20.06.2023. 09:19

Broj Srba u Federaciji BiH drastično se smanjuje iz godine u godinu i sada iznosi manje od dva odsto ukupne populacije u drugom entitetu.

Prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku, u toku prošle godine u FBiH je rođeno oko 18.000 djece, od čega samo 104 čije su se majke izjasnile kao Srpkinje.

U procentima, među novorođenim u Federaciji BiH najviše je Bošnjaka, 78 odsto, zatim Hrvata, 15,6 odsto, dok je Srba 0,6 odsto.

Iako su Srbi formalno konstitutivni narod u FBiH, mnogo veći broj novorođenih dolazi iz kategorije ostalih i iznosi 5,8 odsto.

Poređenja radi, prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, u Federaciji BiH živjelo je 70,4 odsto Bošnjaka, 22,4 odsto Hrvata, 2,5 odsto Srba i 4,6 odsto ostalih.


Rigorozne mjere na hrvatskoj plaži: Kažnjavaju i korištenje zvučnika

Rigorozne mjere na hrvatskoj plaži: Kažnjavaju i korištenje zvučnika

Sada se procjenjuje da je samo prirodnim putem, bez iseljavanja, broj Srba u tom entitetu od 56.550, koliko je ih bilo po popisu od prije 10 godina, pao za čak 36 odsto.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, Đorđe Radanović, ističe da dramatično smanjivanje broja srpskog stanovništva u tom entitetu ne traje od juče, te da se položaj rijetkih Srba u FBiH, kako tvrdi, stalno pogoršava.

"Prema izvršenim analizama i procjenama, na teritoriji Federacije BiH sada živi oko 36.000 Srba. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, tada je u Federaciji bilo oko 56.000 Srba, što znači da je za samo 10 godina taj broj pao za čak 20.000", ističe Radanović, piše "Srpska info".

Dodaje da su do ovih podataka, nezavisno od nedavne zvanične procjene Federalnog zavoda za statistiku, u Odboru za zaštitu prava Srba došli još krajem prošle godine, kontaktirajući sve organizacije i udruženja Srba po kantonima i opštinama, zatim srpske članove Savjeta mjesnih zajednica, kao i zvaničnike Srpske pravoslavne crkve u Federaciji BiH.

Radanović ocjenjuje da je glavni razlog sve manjeg broja Srba u FBiH, kao i realne opasnosti da srpski narod potpuno nestane u tom entitetu, sistemska diskriminacija kojoj su Srbi tamo već decenijama izloženi.


Prasići duplo jeftiniji nego prije dva mjeseca

Prasići duplo jeftiniji nego prije dva mjeseca

"Ljudi nemaju mogućnost da se zaposle, u srpskim naseljima infrastruktura je u katastrofalnom stanju, u brojnim selima gdje žive srpski povratnici u 21. vijeku još nema struje. Ako uzmemo u obzir da su prije rata na teritoriji današnje FBiH Srbi činili skoro 20 odsto stanovništva, a da ih je danas jedva 1,6 odsto, jasno je da je perspektiva srpskog naroda u FBiH više nego sumorna",ocjenjuje Radanović.

MANJE ROĐENIH, VIŠE UMRLIH

Za razliku od broja novorođenih, potpuno suprotni podaci, gdje se Srbi nalaze pri vrhu liste u FBiH je broj umrlih.

U poređenju s procentima rođenih i umrlih iz popisa stanovništva iz 2013. godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku kod Srba, ali i Hrvata, evidentan je procentualni rast broja umrlih.

U ukupnom broju umrlih tokom prošle godine u FBiH, udio Srba iznosi 4,2 odsto, a Hrvata 24 odsto.

To se objašnjava time što najveći dio preostalih Srba i Hrvata u FBiH pripada stanovništvu starije životne dobi.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)