Потпредсједница ХДЗ-а

Филиповић: Тренутно није реалан договор о измјенама Устава БиХ

  • Извор: СРНА
  • 29.01.2024. 18:01

Хрватска демократска заједница БиХ сматра да због тренутних политичких односа у БиХ није реално да буде постигнут договор о измјенама Устава БиХ, те да треба ријешити питања која оптерећују БиХ када је ријеч о Изборном закону БиХ, рекла је потпредсједница ХДЗ-а Даријана Филиповић.

Филиповићева, која је присуствовала данашњем састанку представника политичких партија у Сарајеву који су организовале странке "тројке", рекла је и да ХДЗ не бјежи од разговора и о том питању, те да ће, као и до сада, нудити приједлоге.

- Ми смо и у прошлости нудили, а нудићемо и у будућности рјешења која би могла бити прихватљива свима у БиХ - поручила је Филиповићева.

Она је навела да се теме измјена Устава помињу посљедњих десетак година и да ће се вјероватно помињати неко вријеме, те да да није први пут да из "тројке" желе наставак разговора о измјенама Устава БиХ.

- Чак су и на прошлим састанцима политичких лидера говорили да би, у оквиру разговора о измјенама Изборног закона, требало оставити и могућност да се разговара о измјенама Устава - навела је Филиповићева.

Она је подсјетила да је ХДЗ и тада на састанку рекао да није проблем да се разговара о свим важним темама, па и о измјена Устава.

- Знамо да од тога у овом тренутку не може бити ништа. И на тим састанцима дали смо до знања и изнијели став да због политичких односа измјене Устава нису могуће и чини нам се да се понекад корсте као изговор или као губљење времена - рекла је Филиповићева.

Она је нагласила да ХДЗ покушава ријешити нека важна политичка питања која оптерећују домаћу јавност у оквиру измјена Изборног закона БиХ.

- То нам се у овом тренутку чини реалним и наравно да и то претпоставља спремност свих политичких актера да се о томе разговара и договара. Ми потенцирамо и покушавамо радити интензивно, и радићемо сљедећих неколикико мјесеци јер сматрамо да је то, прије свега, политички реално - рекла је Филиповићева за Срну.

Данашњем састанку Парламентарној скупштини БиХ су у име СНСД-а присуствовали потпредсједник странке Небојша Радмановић и члан Главног одбора Сташа Кошарац, потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић, потпредсједник ДЕМОС-а Чедомир Стојановић, у име Народа и правде Елмедин Конаковић и Денис Звиздић, те Даријана Филиповић и Славко Матић из ХДЗ-а БиХ, као и Саша Магазиновић из СДП-а БиХ.

Нису се одазвали представници СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред, као и представници опозиционих странака из ФБиХ, СДА, НЕС-а и Демократског фронта.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: