Donacija

Francuska šalje BiH 117.000 doza Fajzera

  • Извор: Аваз
  • 20.12.2021. 15:32

Francuska vlada je donaciju vakcina protiv koronavirusa učinila jednim od svojih prioriteta, u znak solidarnosti sa zemljama pogođenim pandemijom i kako bi pomogla da se pokrivenost vakcinacijom širom svijeta ubrza. Francuska je odigrala pokretačku ulogu u implementaciji ovog pristupa.

Francuska treća po broju dodijeljenih doza unutar G7

Tako je Francuska, u aprilu ove godine, bila prva zemlja koja je dodijelila vakcine u okviru COVAX mehanizma i od tada se obavezala da će donirati 120 miliona doza do kraja prve polovine 2022. godine, od čega je 67 miliona već ustupljeno COVAX-u. Francuska je tako treća zemlja, nakon Sjedinjenih Država i Japana, koja je dodijelila najviše doza po količini unutar G7.

Francuska želi usmjeriti svoju pomoć na najranjivije zemlje i one sa krhkim zdravstvenim sistemima: zbog toga je dodijelila 32 miliona doza afričkim zemljama, uključujući obavezu od 10 miliona doza Afričkoj uniji u korist fonda AVAT. Francuska također podržava i zemlje istočne Evrope i Balkana.

Vakcine koje Francuska donira su one koje i ona u isto vrijeme koristi za svoju kampanju vakcinacije: Astra Zeneca, Pfizer, Moderna i Janssen. Francuska nastavlja sopstvenu kampanju vakcinacije i istovremeno daje vakcine svojim partnerskim zemljama u duhu solidarnosti i zajedničkog razvoja.

Šalju 7,2 miliona doza vakcina u 17 različitih zemalja

Francuska je jedna od prvih zemalja koja je počela davati Pfizer vakcine. S tim u vezi, pozdravljamo slanje 7,2 miliona doza vakcine Pfizer Cominarty u 17 različitih zemalja u narednim danima, od čega je 2,3 miliona doza već stiglo na teren.

Velika većina francuskih donacija prolazi kroz multilateralni kanal COVAX-a kojim upravlja Gavi i koji okuplja nekoliko ključnih partnera kao što je UNICEF, kako bi se omogućila efikasna i pravična globalna raspodjela. 

Osim toga, Francuska je dodijelila i neke bilateralne donacije. U tom kontekstu, Bosna i Hercegovina će u petak 24. decembra 2021. dobiti isporuku od 117.000 doza Pfizera koje je poslala Francuska.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.