Ekspert za borbu protiv terorizma

Galijašević: Lažne dojave radi izazivanja straha, sa političkim ciljevima

  • Извор: СРНА
  • 01.06.2022. 14:45

Dojave o postavljenim bombama u školama su sistemska, po brojnosti i masovnosti organizovana aktivnost radi izazivanja straha, sa određenim političkim ciljevima, ocijenio je u izjavi Srni ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

- Ove prijetnje u školama ne mogu se tek tako otpisati bez ozbiljnih procjena - sa kojeg mjesta dolaze i sa ostalim obavještajnim podacima. Mora se razmišljati o tome sa kojom političkom pozadinom se ove prijetnje rade, jer terorizam ima svoju političku pozadinu i interese i strategiju. Sve je to dio taktike, dolazi do masovnog zastrašivanja i prijetnji kojima se ugrožava bezbjednost, a sve je dio jedne sveopšte prijetnje koja se nadvila nad BiH - istakao je Galijašević.

On je podsjetio da su u Srbiji otprilike locirali sve prijetnje koje su došle iz same Srbije.

- Mi u BiH ne možemo to očekivati zbog razorenog bezbjednosnog sistema od vremena Dragana Mektića, koji je sa SDA razbijao taj sistem do danas kada direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić Osmica, uz podršku Ranka Debeveca i pojedinih tužilaca, razara obavještajni sistem - ocijenio je Galijašević.

On je napomenuo da se Republici Srpskoj i Srbiji prijeti po više osnova, a prijetnje dolaze iz zapadnih diplomatskih krugova Srbima na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj da će nestati, prijeti se ustavnom destrukcijom BiH, a najveća je prijetnja člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji preko Ustavnog suda BiH pokušava "da se ukinu entiteti i narodi".

- U širokoj lepezi prijetnji koje dolaze i spolja, dolaze i prijetnje bombama u školama. Ovo sa čime se suočavamo jeste teroristička prijetnja, tako što se sistematski vrši širenje straha i stvara psihoza u društvu, da se narod izluđuje i da se stvaraju uslovi za određene političke odluke koje u normalnim okolnostima ne bi mogle biti donesene - smatra Galijašević.

Prema njegovim riječima, terorizam je uvijek politička konstrukcija, organizovana djelatnost koja ima za cilj realizaciju određenih političkih ciljeva i strategija. - Na ovom prostoru sve političke strategije koje dolaze sa Zapada i iz Sarajeva, ponekad iz regiona, duboko su antisrpske i udaraju u temelje ustavnog uređenja Republike Srpske - naveo je Galijašević.

Srbija i BiH su, dodao je, jedine zemlje u Evropi koje nisu uvele sankcije Rusiji i to je dodatni razlog da se optužuju za sva dešavanja na ukrajinskom ratištu i da se dobija poruka da je biti neutralan najveći grijeh u Evropi.

- Mi nemamo unutrašnjeg državnog oslonca u vlastitim bezbjednosno-obavještajnim strukturama da bismo mogli od njih da očekujemo informacije i lociranje onih koji to rade - konstatovao je Galijašević.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.