Стручњак за тероризам

Галијашевић: Ухапшени Ћатић није једини који се вратио са сиријског ратишта

  • Извор: АТВ
  • 18.11.2023. 14:52

Стручњак за теоризам Џевад Галијашевић истакао је да Аднан Ћатић, који је јутрос ухапшен након повратка са сиријског ратишта, није једини повратник и да није тачно да је у Сирији остало још око 40 терориста из БиХ.

"Аднан Ћатић није једини који се вратио са сиријског ратишта, враћали су се и прије 15-20 дана, привођени су неки и хапшени. Сви се гоне по кривичном дјелу организовање терористичке групе или придруживање страним паравојним снагама. Аднан Ћатић је један од 500 лица која су отишла и нису тачни подаци да је тамо остало још само 40-ак пунољетних људи, а да су остало жене и дјеца. То су бесмислице", рекао је Галијашевић за АТВ и додао:

"У Идлибу, Нусрет Имамовић предводи војну формацију која се зове по команданту одреда 'Ел муџахид' Абу Малију. Она се зове Саудијска мрежа Ел Мехали и интегрисана је са осам такозваних муџахирских јединица у Нусра фронт".

Нагласио је да се управо из ових разлога манипулише подацима о људима из БиХ који ратују на страним ратиштима.


Исак понавља: Можемо дјеловати у Српској; Нешић одговара: Он не зна шта прича

Исак понавља: Можемо дјеловати у Српској; Нешић одговара: Он не зна шта прича

"Аднан Ћатић је припадао Ал Нусри, Нусра фронту - терористичкој организацији коју је формирала Ал Каида. И Бошњаци су углавном у тој јединици, дакле, ишли преко Турске, ишли преко аеродрома у Бечу, Загребу, преко Дијарбакира. Чињењница да су западне НАТО земље, па и неке исламске земље попут Турске и Катара учествовале у слању ових људи управо паралише наш безбједносни и правни систем. Зато нема озбиљних суђења, зато је тек 45 лица осуђено за ове врсте дјела, иако је учествовало 500 људи", каже Галијашевић.

Мешутим, објашњава, сви они су добили смијешне казне.

"Сви су добили провизорне казне, практично су договарали казне од једне године које су могли отплатити новчано. Само два лица од таквих се налазе на издржавању, једна четворогодишње, други шестогодишње казне. То су највеће казне и практично једине казне које су изречене на овај начин џихадистима који су ишли на сиријско ратиште", наводи Галијашевић.

Наглашава да је кључно да се ове особе и терористичке организације прате, али и њихови токови новца и оружја.

"Још ниједна операција пресијецања токова новца према терористима није урађена у БиХ. Није било операција ни заустављања токова наоружања. Доступност наоружања омогућава извршавање терористичке акције. А, ми смо имали само двије акције које нису дале никакав резултат - такозване Операција Свјетлост и Операција Дамаск. Кад погледамо, углавном је све било резултат нагодби између Тужилаштва и терориста, људи који су прихватали одговорност, које су адвокати савјетовали да признањем кривице уствари добију минималне казне које су смијешно јадне", говори Галијашевић и закључује:


Нешић потврдио за АТВ: Ухапшен повратник са сиријског ратишта

Нешић потврдио за АТВ: Ухапшен повратник са сиријског ратишта

"Дакле, добити годину дана затвора за Кривично дјело терориозма то је јадно. То говори о нашој држави, више се добије ако обијете киоск, ако нападнете бензинску пумпу... Тероризам је најтеже кривично дјело, то је организовгано кривично дјело, иза њега постоји организација која промовише, планира, припрема извршиоца, која набавља наоружање и која овако попут Ћатића шаље на страна ратишта и онда их безбједно враћа кући".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.