Драшко Милиновић

Генерални директор РАК-а на панелу 6. Дигиталног самита Западног Балкана

  • 04.10.2023. 16:39

У оквиру 6. Дигиталног самита земаља Западног Балкана, који се одржава у Сарајеву, на панелу под називом Ослобађање интернет потенцијала у дигиталној инфраструкури, учесницима се, поред осталих, првог дана Самита обратио и Драшко Милиновић, генерални директор Регулаторне агенције за комуникације.

Говорећи о укупном значају дигиталне трансформације, нагласио је да остварени развој широкопојасног приступа у БиХ, као основа развоја информационог друштва, још увијек није задовољавајући, при чему се првенствено мисли на недовољну заступљеност широкопојасног приступа с брзинама која подразумијевају тзв “брзи и ултрабрзи приступ”. Посебно је истакао податке према којима БиХ ипак и даље значајно заостаје за просјеком ЕУ, те да је поред законодавних и регулаторних баријера, развој широкопојасног приступа под утицајем демографских и географских фактора, а који су по садашњим показатељима неповољни за БиХ.

Милиновић се осврнуо на чињеницу да тренутно не постоје јасне одреднице и стратегије за увођење 5Г мрежа. Усвајањем Политике сектора електронских комуникација за период 2023-2027, треба бити омогућена додјела дозвола и увођење 5Г мрежа. Према роковима предвиђеним у нацрту секторске политике, до октобра наредне године, треба бити донесена одлука којом ће се дефинисати рокови за додјелу дозволе за кориштење РФ спектра за пружање услуга путем 5G мрежа, услови за додјелу дозволе, те цијена, начин и поступак плаћања, као и намјена уплаћених средстава.

Закључујући излагање на овом панелу, генерални директор Агенције је изразио очекивање да ће постојеће препреке које се односе на доношење секторских политика и стратегија, бити успјешно отклоњене, те да ће, у пуној сарадњи и кординацији са ресорним Министарством и министром лично, Агенција уложити све расположиве ресурсе потребне за њихову имплементацију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.