Poslanik DNS-a

Glavaš: Ustavni sud se ne ponaša kao čuvar Ustava već kao čuvar programa SDA

  • Извор: АТВ
  • 28.05.2022. 14:08

Ustavni sud BiH ne ponaša se kao čuvar Ustava BiH nego kao čuvar Programa SDA, rekao je Aleksandar Glavaš, poslanik DNS-a u NArodnoj skupštini Republike Srpske, povodom odluke Ustavnog suda BiH da poništi odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju prenesenih nadležnosti i zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti.

On je rekao da samo inkvizicija u 21. vijeku može neustavnim proglašavati političke inicijative i deklarativne stavove. 

''Ustavni sud, prema Ustavu BiH, ocjenjuje ustavnost entitetskih ustava i zakona. Deklaracije i zaključci nisu ni jedno ni drugo, i presedan je da kadije uopšte razmatraju takve akte. Ovo je isto kao da je Narodna skupština usvojila zaključak da bi Republici Srpskoj u budućnosti trebalo pripojiti Andromedu, susjednu galaksiju, ili dio Teksasa, a Ustavni sud poništio to. Oni doslovce to rade čime potpuno uništavaju svaki kredibilitet suda, ako ga uopšte više ta kvazi-pravna institucija i ima'', naveo je Glavaš.

Ustavni sud je poslednjom odlukom u suštini, prema njegovom razmišljanju, uveo zabranu slobode mišljenja.

''Očekujem da uskoro organizuju lomaču na kojoj će spaljivati knjige'', dodaje.

Glavaš ističe da će DNS uvijek braniti pravo institucija da artikulišu političke ciljeve.

''Otimaju nam zemljište, šume, rijeke, naše simbole. Oteli su nam grb Nemanjića, zastavu, i neustavnom proglasili čak i melodiju himne 'Bože pravde'. Sada bi da nam zabrane čak i da smijemo razmišljati drugačije od onog što je zapisano u deklaracijama SDA. To što oni rade je čist Aparthejd i pokušaj uništavanja našeg identiteta'', poručuje Glavaš.

On je pozvao sve srpske političke partije da zajedno insistiraju na donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi strane sudije poslali kućama.

''Ako na tom pitanju ne budemo zajedno, bojim se da ćemo se svi kajati odvojeno'', zaključio je.