Замјеник министра одбране

Гогановић: Бећировић износи личне ставове

  • Извор: СРНА
  • 08.04.2024. 17:15

Предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић на састанку са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом изнио је лично мишљење о односу БиХ и НАТО, а не став Предсједништва БиХ, рекао је Срни замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Гогановић је навео да позитивно изненађују и охрабрују званичне изјаве НАТО и Столтенберга да Програм реформи не прејудицира чланство БиХ у том савезу, те да се о томе неће разговарати док се не постигне унутрашњи политички договор у БиХ у складу са Дејтонским мировним споразумом, који је дефинисао да се све одлуке у БиХ морају доносити у складу са договором два ентитета и три конститутивна народа.

"Нама свима је јасан став српског народа и Републике Српске, а то је да ми подржавамо НАТО сарадњу, али се противимо НАТО интеграцијама", истакао је Гогановић.

Он је подсјетио да се одлуке о одбрамбеној и спољној политици унутар Предсједништва морају доносити консензусом, како би се утврдио став који ће ово тијело званично заступати на међународној сцени.

"Подсјетио бих (Дениса) Бећировића да је Предсједништво БиХ 2019. године усвојило Програм реформи који је тада јасно дефинисао да ми подржавамо НАТО сарадњу, али да Програм реформи не прејудицира чланство БиХ у НАТО", додао је Гогановић.

Коментаришући Бећировићеву изјаву, који је на заједничкој конференцији за новинаре са Столтенбергом рекао да "огромна већина подржава пут БиХ у НАТО", Гогановић је рекао да скоро 100 одсто српског народа не подржава чланство у НАТО.

"Да ли је Бећировић радио приватно истраживање, нисам упознат са тим, али можемо урадити истраживање у Републици Српској, гдје бисмо јасно видјели резултате да већина грађана Српске, односно скоро 100 одсто српског народа не подржава чланство у НАТО", нагласио је Гогановић.

Он је подсјетио и да је у сједишту НАТО у Бриселу недавно изнио ставове Републике Српске о питању чланства у Алијанси, те да је од званичника НАТО добио повратну информацију да они и не инсистирају на интеграцијама, као и да подржавају тренутну сарадњу коју БиХ има са овим савезом.

"А да ћемо евентуално у будућности говорити о НАТО интеграцијама, али тек када будемо имали политички договор и када то буду подржавала сва три конститутивна народа", додао је Гогановић.

Бећировић је данас позвао НАТО да упути позив БиХ за чланство и да се врате у војне базе у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.