Замјеник министра одбране

Гогановић: Хелез изазива панику и урушава систем одбране

  • Извор: СРНА
  • 23.11.2023. 09:58

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је Срни да министар одбране Зукан Хелез од почетка мандата својим одлукама и наступима изазива панику међу грађанима БиХ и урушава систем одбране, чиме је починио више кривичних дјела и нарушио Дејтонски мировни споразум.

Коментаришући изјаву Хелеза да су у БиХ припадници армија појединих држава, чије су снаге, поред Еуфора, довољне да обезбиједе сигурност, Гогановић је истакао да без одлуке Предсједништва БиХ оружане снаге других држава не могу ући у БиХ.

Он је упитао Хелеза које су то оружане снаге чији припадници бораве у БиХ без сагласности Предсједништва?

Кошарац затражио хитну сједницу Извршног обавјештајног одбора поводом Хелезових навода

Кошарац затражио хитну сједницу Извршног обавјештајног одбора поводом Хелезових навода


"Зашто илегално дјеловање припадника оружаних снага других држава на територији суверене БиХ, ако о томе има сазнање, није пријавио Предсједништву БиХ као врховном команданту, што је његова законска обавеза. Зашто колега Хелез не вјерује снагама Еуфора које имају мандат да одржавају безбједност у БиХ и којима је Савјет безбједности УН продужио мандат?", упитао је Гогановић.

Он је подсјетио да су за продужење мандата гласале САД, Русија, а подржао НАТО, те да Хелез често наглашава да су САД и НАТО највећи пријатељи БиХ.

"Ако заиста то мисли, зашто не вјерује Еуфору када ЕУ мировним снагама вјерују САД и НАТО?", упитао је Гогановић.

Цвијановић: Суд БиХ - праоница ратних биографија бошњачких команданата

Цвијановић: Суд БиХ - праоница ратних биографија бошњачких команданата

Он је указао и да Хелез често употребљава термин "армија" умјесто оружане снаге.

"Такозвана Армија БиХ одавно не постоји, постоје Оружане снаге БиХ. Мени је јасно да Хелез од Оружаних снага БиХ својим одлукама и наступима покушава направити такозвану Армију БиХ, али у томе ћу га лично спријечити и о свему обавијестити Еуфор и НАТО Штаб у Сарајеву", поручио је Гогановић.

Пратите нас и путем Вибера