Замјеник министра одбране у Савјету министара

Гогановић: Марковић да се информише прије иступа са лажним информацијама у јавност

  • 24.10.2023. 18:15

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић савјетовао је посланику ПДП-а у Народној скупштини Славиши Марковићу да се прије иступа у јавности информише о обуци на Мањачи, а не војној вјежби у којој учествују оружане снаге Велике Британије и САД, јер ширење лажних вијести које изазивају панику представља кривично дјело.

- Уваженом народном посланику Марковићу крајње добронамјерно сугеришем да се прије иступа у јавности информише о теми о којој ће говорити, па да се тек онда оглашава, да не би изгледао неозбиљно, што није добро у складу са функцијом коју обавља - изјавио је Гогановић.

Након што је Марковић рекао да ће поставити питање Одбору за безбједност Народне скупштине Републике Српске да ли имају званичне информације о војним вјежбама на Мањачи у којима учествују оружане снаге Велике Британије и САД, Гогановић је појаснио да није ријеч о војној вјежби већ о обуци и да је у томе велика разлика.

- Планирана војна вјежба са Оружаним снагама САД за ову годину је отказана пошто је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић била против њеног одржавање, између осталог и због тога јер су друга два члана Предсједништва БиХ била против одржавања војне вјежбе са Војском Србије - подсјетио је Гогановић.

Он је појаснио да се у БиХ тренутно одржава војна обука на четири локације у којој учествују припадници Оружаних снага БиХ, наглашавајући да за обуке није потребна сагласност Предсједништва БиХ, тако да због незнања или лоших намјера, народни посланик Марковић непотребно прозива српског члана Предсједништва БиХ.

Коментаришући Марковићеве наводе да постоје потенцијални безбједносни ризици одржавањем војне обуке на Мањачи, Гогановић је истакао да је ширење панике кривично дјело.

"Савјетовао бих посланика Марковића да се информише да је ширење лажних вијести које изазивају ширење панике кривично дјело и да се не бави таквим стварима јер нису у интересу грађана Републике Српске и не доличи одговорној функцији на коју су га грађани изабрали", додао је Гогановић за Срну.

Посланик ПДП Марковић изјавио је да ће поставити питање Одбору за безбједност Народне скупштине Републике Српске да ли имају званичне информације о војним вјежбама на Мањачи у којима учествују оружане снаге Велике Британије и САД, као и њихови војни стручњаци, те да ли су обавијештени о потенцијалним безбједносним ризицима.

Пратите нас и путем Вибера