Замјеник министра одбране

Гогановић: Нове хеликоптере није могуће набавити, јер нису предвиђени планом модернизације

  • Извор: СРНА
  • 25.10.2023. 14:06

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је да у складу са законом није могуће да Оружане снаге БиХ набаве борбене хеликоптере, било да се ради о суфинансирању или о донацији, јер нису предвиђени Планом модернизације.

Он је појаснио да је Планом модернизације Оружаних снага планирана набавка лаких вишенамјенских и средњих транспортних хеликоптера, а то су неборбени хеликоптери који служе за транспорт, извиђање и медицинску евакуацију.

На тврдње министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да ће Оружане снаге БиХ добити пуно боље хеликоптере од планираних и да ће све платити САД, Гогановић је истакао да Планом модернизације није планирана набавка борбених хеликоптера.

Нешић: Aгенције да доставе информацију о могућем терористичком нападу

Нешић: Aгенције да доставе информацију о могућем терористичком нападу

"Хипотетички, уколико би се набавили борбени хеликоптери то би било кршење Плана модернизације која је дио Прегледа одбране усвојеног од стране Предсједништва БиХ, као врховне команде", упозорио је замјеник министра одбране.

Он је додао да не вјерује да би се ико усудио упустити у тај процес који би имао опасне посљедице, јер би то било директно кршење Закона о одбрани и Устава БиХ.

"На рачуну Министрства одбране не постоје обезбијеђена средства за набавку хеликоптера. Ако је и истина да су САД пристале да плате пуни износ, наглашавам да ми о томе нисмо званично обавијештени, али опет остаје отворено питање плаћања ПДВ-а и шпедиције што САД сигурно не би пристале да финансирају", нагласио је Гогановић.

Вишковић: Нема погрешне интерпретације, са Сатлером отворено о многим темама

Вишковић: Нема погрешне интерпретације, са Сатлером отворено о многим темама

Он је напоменуо да има информације да су то неборбени хеликоптери, које су САД поклониле другим државама, будући да Министарство одбране није обезбиједило суфинансирање у предвиђеном року.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез изјавио је да ће хеликоптере набавити без учешћа Савјета министара, те да ће пуни износ платити САД. Он тврди да је новац већ на рачуну и да набавку више нико не може спријечити.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.