Александар Гогановић

"Српска подржава продужење мисије ЕУФОР-а и именовање генерал-мајора Стица"

  • Извор: СРНА
  • 05.10.2023. 09:23

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је да институције Републике Српске подржавају продужење мисије ЕУФОР-а у БиХ и именовање мађарског генерал-мајора Ласла Стица на чело мисије Алтеа.

- Категорично одбијамо наводе појединих политичара из Федерације БиХ да ће Мађарска преузимањем команде ЕУФОР-а заузети страну у БиХ. Такве изјаве сматрамо крајње некоректним према цијелој Европској унији која је подржала да генерал-мајор Стиц преузме команду над ЕУФОР-ом - истакао је Гогановић.

Он је рекао за да је генерал-мајор Стиц првенствено професионално војно лице са значајним искуством, а не политичар и служио је у мисијама на западном Балкану и у Врховном штабу савезничких снага у Европи.

- Са друге стране, Мађарска је озбиљна држава која је чланица Европске уније од 2004. године, а НАТО савеза од 1999. године и неће себи дозволити да излази из оквира својих надлежности - нагласио је Гогановић за Срну.

Према његовим ријечима, циљ операције Алтеа је да осигура спровођење Дејтонског мировног споразума и доприноси безбједном окружењу у БиХ.

- Став Републике Српске је поштовање Дејтонског мировног споразума и очување безбједности у БиХ и регији, јер се једино тако можемо кретати ка Европској унији - додао је он.

Мађарски генерал-мајор Ласло Стиц требало би у јануару наредне године да преузме команду мисије Алтеа у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?