Замјеник министра одбране

Гогановић: Војни рок неће бити тема у БиХ

  • Извор: Глас Српске
  • 12.02.2024. 08:13

О увођењу обавезног војног рока у БиХ се и не размишља, а истраживања која су наводно показала да је 90 одсто испитаника за служење војске нису релевантна, рекао је “Гласу Српске” замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић.

Из Центра за сигурносне студије саопштено је да су од 31. јануара до 8. фебруара посредством онлајн анкетног упитника истраживали да ли су грађани у БиХ за увођење обавезног војног рока. Како су навели на њихову анкету одговорио је 361 испитаник, а као коначан резултат анкете наводе да је 90 одсто испитаника за увођење обавезног војног рока у БиХ.

"Та истраживања спроведена су на малом броју узорака и никако не могу бити релевантна да би се могло тврдити да је 90 одсто људи у БиХ за увођење војног рока“, рекао је Гогановић за Глас.

Огласио се отац осумњиченог за убиство Нусрета: Слутио сам најгоре

Огласио се отац осумњиченог за убиство Нусрета: Слутио сам најгоре

Сматра да БиХ не треба увођење обавезног војног рока те да би надлежни требало да се посвете развијању професионалних војних снага.

"Ми би у будућности требало да смањимо број професионалних војних лица и на тај начин растеретити буџет Министарства одбране БиХ. Дакле, требало би створити мале, али професионалне војне снаге“, поручио је Гогановић.

Наглашава и да у будућности треба Оружане снаге БиХ развијати у сегментима у којима имају јако добре оцјене, а то је пружање помоћи становништву на територији БиХ, али и другим земљама којима је то потребно.

"Доказали смо да то можемо, јер смо већ упућивали припаднике Оружаних снага у Турску и у Словенију када је била потребна помоћ тим земљама након катастрофалног земљотреса, али и поплава. Такође, требало би се посветити и деминирању, јер и у том сегменту Оружане снаге остварују добре резултате“, поручио је Гогановић и подсјетио да је око два одсто територије БиХ још под минама.

Чифси одбранили титулу у Супербоулу

Чифси одбранили титулу у Супербоулу

Тема обавезног враћања војног рока актуелна је у земљама региона, односно у Србији и Хрватској, а Гогановић наглашава да су те земље далеко развијеније од БиХ.

"Ми немамо потребе за увођењем обавезног војног рока и не треба ни на који начин радити на обучавању становништва за те намјене. Имамо добре односе са Србијом, Хрватском и Црном Гором. Нико нам не пријети и треба се и даље посветити развијању добрих односа са сусједним земљама. Добри регионални односи су гарант мира и стабилности на Балкану“, закључио је Гогановић.

Обавезно служење војске у БиХ укинуто је 2006. године и то реформом одбране. Та реформа подразумијевала је и формирање резервног састава Оружаних снага, али тај концепт никада није спроведен поново због недостатка новца.

Са друге стране, у земљама региона, односно у Србији али и у Хрватској обавезно увођење војног рока је све чешће тема. Министарство одбране и Генералштаб Војске Србије поднијели су почетком ове године чак и званичну иницијативу о враћању војног рока који је суспендован 2011. године. Обавезни војни рок би, према приједлогу, трајао четири мјесеца. Такође и у Хрватској, али и у појединим европским земљама све чешће се говори о увођења обавезног војног рока.

Расправа

Из Центра за сигурносне студије поручили су да је податак како је 90 одсто испитаника за увођење обавезног војног рока требало да подстакне озбиљнију расправу унутар професионалне заједнице и надлежних институција о исказаним ставовима јавног мњења.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!