Premijer Slovenije

Golob: Istorijska prilika BiH za članstvo u EU

  • Извор: СРНА
  • 13.03.2023. 13:01

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je nakon sastanka sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krištom, da je spoljna politika Slovenije doživjela pozitivne promjene, prije svega, intenziviranjem principa solidarnosti i političke saradnje.

Golob je poručio da se taj princip posebno treba primijeniti u Bosni i Hercegovini. Istakao je da Slovenija želi stabilnost BiH, zbog privrednih i ekonomskih odnosa i ulaganja. Poručio je da su napori Ljubljane u tom pogledu logični i da nema skrivenih poruka.

Naglasio je kako za sve u BiH ima dvije poruke.

- Prva je da jasno i iskreno kažem da se promijenila atmosfera u Briselu i da je ovo za vas istorijska šansa. Prethodnih 20 godina je proces širenja zaustavljan tehničkim i administrativnim pitanjima. To je danas postalo političko pitanje i ovaj trenutak treba iskoristiti za napredak BiH na tom putu. Druga poruka je da Slovenija želi biti najveći saveznik BiH na njenom evropskom putu. Nudimo svaku pomoć, od tehničke pa sve do finansijske na tom putu - poručio je Golob.

Premijer Slovenije je naglasio da njegova zemlja želi da nastavi ulaganja u BiH, naročito u obnovljivim izvorima energije.