Srbija isporučila gas Sarajevu

Grijanje u FBiH nije jedini problem

  • Извор: АТВ
  • 03.11.2021. 19:23

Isporukom gasa, Srbija je spasila FBiH više miliona evra. To su danas javno priznali u federalnoj Vladi.

BiH, a pogotovo Federacija nije imala para za kupovinu gasa iz Mađarske po deset puta višoj cijeni. Da Srbija nije isporučila gas Sarajevu, radijatori bi i dalje bili hladni. Ovoga puta, u Federaciji i ne kriju da im je Srbija, kad zagusti, prva opcija.

"Kupiti po deset puta većoj cijeni, nego što je trenutno i to je bila B varijanta. Znači našli smo varijantu ali evo ovim putem da se zahvalim koleginici ministrici koja je dala sve od sebe da pomogne i naravno gospodinu Bajatoviću, direktoru Srbijagasa koji je takođe učestvovao u ovoj operaciji", rekao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH

Pitanje je da li bi BiH, odnosno Federacija i u kom slučaju imala dodatne milione za gas mogla da ga dopremi, jer postoji tužba Mađarske prema BH Gasu. Kao i obično i taj problem je od životnog značaja za građane, konkretno Sarajlije, stavlja se pod tepih i ulazi se po navici u tuđe dvorište.

I dok se Federacija bavi izmišljenim i fingiranim tzv. aferama u Republici Srpskoj, ovdje u Sarajevu, u BH Gasu, skoro dva mjeseca SIPA I Finansijska policija češljaju sunjive ugovore sa Mađarskom, ali o toj aferi u BiH svi ćute. 

A, da Federacija odavno nije bolji entitet u BiH kako političari u Sarajevu vole da kažu, pokazuju i današnji protesti ispred federalne Vlade. 

Radnici "Binas-a" nekadašnjeg giganta, a sada firme pred stečajem otkrili su kako se živi u Federaciji i šta misle o svojim političarima. Doduše premijer ih danas nije mogao primiti, jer je bio na ročištu za aferu "respirator" .

Građani kažu da se za njih ne zanimaju nikako. 

"U nas je plata je plata 600 maraka, maksimalna.

"Plata nemamo, doprinosi nam nisu uplaćeni već dvije godine, ne možemo se liječiti, ne možemo ovjeriti knjižice", kažu građani.

To što nema plata i što se građani Federacije ne mogu liječiti, a ni grijati nije baš briga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. 

Umjesto da se zahvali Srbiji, Džaferović šalje poruku iz Azerbejdžana da će ta zemlja pomoći Sarajevu oko isporuke gasa, ali ga napominju u Energoinvestu da niko ne smije da zaboravi da svaka ruta mora ići preko Sbije I Zvornika u Republici Srpskoj. 


Тагови: