Састао се са Конаковићем

Грлић Радман у Сарајеву: Приступне преговоре с ЕУ започети чим прије

  • Извор: Анадолија
  • 24.11.2023. 11:36

Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман изјавио је да је данас у оквиру посјете Босни и Херцеговини предложио јачање сарадње покретањем рада заједничке комисије о европском партнерству, за шта постоји правни оквир и чиме би се успоставила дугорочна структура која би била корисна и након почетка приступних преговора за чланство БиХ у Европској унији (ЕУ).

Грлић Радман борави у Сарајеву у званичној посјети БиХ, а посјету је почео састанком са министром иностраних послова у Савјету министара БиХ Елмедином Kонаковићем.

Састанак двојице шефова дипломатија и делегација одржан је у згради Министарства иностраних послова БиХ, а Грлић Радман је након састанка истакао да је у Сарајево стигао с бројном делегацијом и подршком хрватског премијера Андреја Пленковића како би поздравили политички труд у БиХ

Истичући како су у Хрватској постигли сва спољнополитичка постигнућа, Грлић Радман је казао да је остала брига за југоисток Европе за стабилност и европску перспективу Западног Балкана, а прије свега БиХ.

Петковић: Имунитет чува институције

Петковић: Имунитет чува институције

“Мислим да је управо такав начин дјеловања, уз наши снажну подршку, али и свих осталих чланица Европске уније Босни и Херцеговини, најбоља гаранција даљњег напретка БиХ. И сам ЕУ се налази пред пуно изазова, крупних одлука, укључујући и одлуке о отварању приступних преговора с потенцијалним будућим чланицама. Хрватска се чврсто и искрено залаже да се БиХ укључи у тај процес те да се приступни преговори отворе чим прије“, казао је Грлић Радман.

Охрабрујући политичке лидере у Босни и Херцеговини у наставку рада у реформама зарад јачања аргумената за отварање приступних преговора, Грлић Радман је казао да те реформе подразумијевају и промјену Изборног закона који подразумијева стабилност система и државе.

Додао је да су то чврсти темељи за стабилну, просперитетну и европску БиХ коју треба оставити будућим генерацијама.

“Поред досадашње помоћи коју је Хрватска пружила БиХ на подручју преноса знања кроз развојну регионалну сарадњу и друге пројекте, данас сам предложио саговорницима јачање сарадње покретањем рада заједничке комисије о европском партнерству, за шта постоји и правни оквир. Тиме би се успоставила дугорочна структура која би била корисна и након почетка приступних преговора“, казао је.

Скандалозно: Одбјегли педофил пред камерама хрватског медија оправдава бијег, тврди да није крив

Скандалозно: Одбјегли педофил пред камерама хрватског медија оправдава бијег, тврди да није крив

Изразивши спремност Хрватске да на располагање стави и своју експертизу, искуство и знање у сврху планирања и успоставе преговарачких структура БиХ на европском интеграцијском путу, Грлић Радман је казао да је Загреб спреман упутити своје стручњаке у складу с интересима БиХ. Додао је да су то учинили и у контексту других земаља Западног Балкана.

“Хрватска, која је етаблирала свој положај на међународном плану као чланица НАТО-а, ЕУ и Еврозоне, жели помоћи цијелој БиХ и свим њеним народима и грађанима. Политика хрватске владе јест политика сарадње, партнерства и жеље да се изнађу рјешења. Наша подршка је искрена, добросусједска, пријатељска и добронамјерна“, закључио је Грлић Радман.

Нагласивши да је дијалог основица демократије, Грлић Радман је поручио да ће Хрватска и даље бити најангажованији и најзаговорљивији адвокат Босне и Херцеговине на њеном европском путу.

Грлић Радман ће се у наставку посјете Босни и Херцеговини састати и са члановима Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине. Планиран је и сусрет са предсједавајућом Савјета министара БиХ Борјаном Kришто.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)