Grubeša: Potrebne bezbjednosne pretpostavke za ulazak u BiH bez viza

  • 31.05.2021. 16:50

SARAJEVO - Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša izjavio je danas da ministri iz HDZ-a u Savjetu ministara štite evropski put BiH i da su to istakli i tokom glasanja protiv odluke da se građanima Saudijske Arabije, Irske i Velike Britanije omogući ulazak u BiH bez viza.

Grubeša je rekao novinarima da su turisti dobrodošli, ali da moraju postojati određene bezbjednosne pretpostavke za sve ljude koji dolaze i prema ljudima u BiH.

On istakao da ne smatra da postoji problem u vezi sa vizama za stanovnike Saudijske Arabije jer, ukoliko imaju vizu za neku od evropskih zemalja ili SAD, ta viza važi i za BiH.

"Postoje određeni benefiti za te građane i ako su dolazili u proteklom periodu, nadamo se da će dolaziti i sada", rekao je Grubeša.

On je naveo da iz HDZ-a ne koče procese u BiH i da ih nikada neće kočiti.

"Stvara se polemika o vizama. Nama je jasno da su turisti dobrodošli i bitan nam je turistički sektor koji ima velike probleme", rekao je Grubeša.

Na pitanje da li je bilo trgovine, Grubeša smatra da je ovaj Savjet ministara koherentan i da u Savjetu ne može da se nastupa kao opozicija, te da nema mjesta ucjenama.

Grubeša je naglasio da su na današnjoj sjednici Savjeta ministara protiv odluke o izmjenama i dopunama odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo bezbjednosti, u drugom krugu glasanja bili ministar inostranih poslova Bisera Turković i ministar odbrane Sifet Podžić.

On je istakao da bi liberalniji ulazak u BiH bio kontinuitet koji sprovode druge zemlje prema strancima i da bi BiH pratila te zemlje.

"Mi pratimo stavove EU po pitanju viza", naveo je Grubeša.

Savjet ministara danas ponovo nije usvojio odluku o izmjenama odluke o vizama kojima bi se građanima Saudijske Arabije, Irske i Velike Britanije omogućio ulazak u BiH bez viza, koju je predložilo ministarstvo inostranih poslova, a protiv ove odluke glasali su ministri iz HDZ-a BiH.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.