Reakreditacije univerziteta još nije započela

Halilović i dalje odbija da sarađuje

 • 07.03.2019. 19:21

Enver Halilović, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjedjenja kvaliteta ne mari za mnogobrojne primjedbe na proces reakreditacije univerziteta u BiH, koji još nije ni započet.

Za ATV kratko poručuje da ne želi da daje izjavu, uprkos insistiranju da prokomentariše jasne poruke Evropskih zvaničnika da se taj proces što prije mora započeti. Izostala je i reakcija na zahtjeve Savjeta ministara da Agencija hitno otkloni prepreke za proces akreditacije. 

Iz Srpske Haliloviću šalju poruku da svojim odbijanjem saradnje neće naštetiti samo Republici Srpskoj. 

"Ukoliko se ne riješi ovo pitanje na zadovoljavajući način za univerzitete sa teritorije Srpske, vjerujte neće se riješiti ni za one sa teritorije Federacije. Mi tu imamo zaista veliki problem. Imamo rok koji je dala delegacija EU u BiH. Mislim da su i evropski zvaničnici u potpunosti upoznati sa problemom koji je kod nas i na kraju krajeva ko pravi problem oko ovih stvari i ja se nadam da ćemo uz asistenciju međunarodnih zvaničnika ovaj problem okončati vrlo brzo", istakao je Srđan Rajčević, minstar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. 

Rajčević podsjeća i da je oblast visokog obrazovanja u nadležnosti entiteta, kantonta i Brčko distrikta. Halilović se prije požalio da ukoliko bi prihvatio i upisao u državni registar Rješenje Republike Srpske o reakreditaciji, Univerziteti iz Federacije i Brčko distrikta bi bili u problemu, jer, kako je tada rekao, nemaju svoju agenciju. Zato je rado upisao, tačnije dodao BiH nazivu Agencije, iako u Statutu jasno piše da posluju pod nazivom Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenja kvaliteta. 

U Srpskoj odavno upozoravaju da je na snazi isključivo nastojanje za prenosom nadležnosti. Haliloviću za problem koji bi mogao da uzorkuje, kako kažu, paralizu sistema obrazovanja, nude jednostavno riješenje. 

"Umjesto da iskoristite ono što je urađeno u Republici Srpskoj da vidimo na koji način možemo taj model da primjenimo i u ostalim dijelovima BiH i da se ti procesi nastave jer nam je to i obaveza, vi izaberete da blokirate sve da biste spriječili da se bilo gdje radi akreditacija", istakla je Biljana Vojvodić, direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske. 

Proces reakreditacije je bitan zbog prepoznavanja domaćih diploma u međunarodnim okvirima, a rok koji je dala Delegacija Evropske Unije u BiH, za početak procesa, ističe 31. marta.

 • 12:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Кето кухињица

  ''Кето кухињица

 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.