U Republici Srpskoj skeptični

HDZ zbog migranata traži izmjenu Zakona o azilu

  • 02.08.2018. 19:20

HDZ bi mijenjao Zakon o azilu u BiH. Predlažu da migranti koji zatraže azil u BiH, umjesto dosadašnjih 15 dana, budu zadržani 24 časa na granici i tako bi se, smatra Dragan Čović spriječilo nekontrolisano kretanje migranata po BiH.

 U RS skeptični po pitanju smanjenja rokova. Predsjednik Srpske smatra da bi azil zatražili mnogi koji bi poslije postali legalni građani BiH.

 “Nama ne treba BiH koja bi lako davala azil tim ljudima i poslije lako prevela u državljanstvo, mi smo protiv toga, RS je protiv. Bez obzira što to dolazi od gospodina Čovića, mnogi misle da mi djelimo iste stavove, ali ja sam protiv i neće se to desiti, treba pooštriti i proširiti rokove, a ne smanjiti“, rekao je Milorad Dodik,  predsjednik RS.

U jednom su saglasni Dodik i Čović- migranti su  najveća bezbjednosna opasnost u BiH

Predsjednik Srpske podsjeća da je Vlada  donijela svoje mjere koje podrazumijevaju da u RS  nema sabirnih centara i da migranti  ne mogu da se duže zadržavaju. Te mjere podrazumijevaju da im se pomognu  da prođu kroz Republiku Srpsku.

Iako lider HDZ-a tvrdi da postoji većina koja bi mijenjala Zakon o azilu, teško da bi se to moglo desiti u ovom mandatu. Da zakon nije dobar, smatra i DNS-ov Borislav Bojić. Kao predsjedavajući Komisije za ljudska prava ukazivao je na propuste u postojećem zakonu, pa ne vidi ništa sporno oko pojedinih izmjena zakona.

 “ A, nije se još niko izjasnio o azil u BiH, za azil da se izjasne u roku od 24 ili 48 sati, a ako nisu da odmah državne institucije djeluju u vezi s tim da ih vrate u zemlju odakle dolaze ili pošalju prema zemljama EU gdje ima je namjera ići“, rekao je Borislav Bojić, poslanik DNS-a u PD PS BiH.

Parlamentarci imaju još jedno zasjedanje i to u spetembru mjesecu. Ono što se nameće kao glavno pitanje da li BiH ima novca za izgradnju  kampova na granicama u kojim bi boravili migranti, sve do isteka njihovog dvodnevnog  prava da se odrede da li žele da zatraže azil u BiH.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина