Реакције

Хелез прешао све границе здравог разума

  • Извор: АТВ
  • 23.11.2023. 20:45

Након тврдњи Зукана Хелеза да на територији Републике Српске под окриљем МУП-а постоје и паравојни кампови, које, како каже, воде неки људи из Русије, за које је чак открио и наводне локације, на ноге су се дигле све надлежне агенције.

Као да већ није довољно шокирао, Хелез је изјавио и да БиХ, у том случају има још неке снаге“ да се са тим изборе, а то нису ЕУФОР и НАТО. 

Није дуго чекао ни на одговор из Републике Српске. 

Хелез у Републици Српској може елиминисати само себе, поручио му је Радован Ковачевић, делегат у Дому народа и замјеник предсједавајућег Комисије за одбрану.  

"Не знам да ли је Зукан Хелез заборавио, али он није врховни командант Оружаних снага БиХ већ је то Предсједништво БиХ, које све одлуке из области одбране доноси искључиво консенцузом, уз обавезну сагласност српског члана, односно члана Предсједништва БиХ из Републике Српске“, каже замјеник предсјевајућег заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Наводне локације кампова су, како тврди Хелез, на планини Маглић, у Рогатици и источном дијелу БиХ. Хитан одговор очекује се од Обавјештајно-безбједносне агенције, једине која може да утврди да ли су истините опасне Хелезове тврдње. Да због свега не смије проћи некажњено сматра и замјеник предсједавајућег Савјета министара. 

"Позвати руководство Обавјештајно-безбједносне агенције да провјери те наводе и кажемо да ли Хелез износи податке Обавјештајно-безбједносне агенције, да ли ОБА БиХ има такве податке или с обзиром на чињеницу да ОБА има могућност сарадње са другим организацијама да ли је то на темењу дистрибуције неке информације или је то сан самог министра Хелеза“, каже замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Сташа Кошарац.

Које то армије у БиХ дјелују без одобрења Предсједништва и ко их је ангажовао Хелез није одговарао, а и поред законске обавезе није обавијестио ни надлежне о својим сазнањима. Највећи апсурд је што се тиме хвалио јавно у програму.

Због свега ће што прије засиједати сви чланови Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске. Комисија за одбрану и безбједност бх. Парламента већ се огласила.

"Сматрам да то питање заиста треба разматрати у пуном капацитету, то значи да морају бити присутни сви чланови Одбора за безбједност“, каже предсједник Одбора за безбједност Нардоне скупштине Републике Српске Вукота Говедарица.

Није искључено ни да ће се Хелезовим изјавама позабавити и у бх. Тужилаштву. Министар безбједности Ненад Нешић демантовао је Хелезове тврдње, али и позвао надлежне да хитно реагују.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.