Reakcije na obraćanje u SB UN

HNS: Džaferović još jednom udario u temelje Dejtonskog sporazuma

  • Извор: СРНА
  • 12.05.2022. 10:29

Hrvatski narodni sabor (HNS), kao krovna organizacija koja okuplja sve političke stranke i legitimne predstavnike Hrvata, smatra da je izvještaj Kancelarije visokog predstavnika (OHR), iznesen na Savjetu bezbjednosti UN, izmanipulisan i diskutabilan, te da je obraćanje Šefika Džaferovića, sekundarno legitimnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, primjer radikalnog unitarističkog narativa.

"Apsolutno aboliranje bošnjačkih stranaka u Izvještaju u UN u vezi sa najdubljom političkom krizom nakon Dejtona, koje svojim radikalnim unitarizmom nedvosmisleno razaraju multinacionalni karakter BiH, nije smjelo biti izostavljeno", upozoravaju iz ove organizacije.

Iz HNS-a ističu da institucija OHR-a treba da bude dio rješenja u BiH u prelaznom procesu transformacije i sticanja potpune suverenosti.

Ocijenjeno je da je obraćanje Džaferovića primjer radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama i političkim floskulama produbljuje međunacionalne podjele i izaziva nestabilnost.

"Zloupotreba institucije Predsjedništva BiH na ovakav način dodatno jača svijest među Hrvatima koliko je Dejtonski mirovni sporazum dragocjen, jer predviđa legitimno političko predstavljanje kao izraza volje konstitutivnih naroda", konstatovao je HNS.

Iz HNS-a ukazuju da je Džaferović svojim stranačkim, a ne državničkim obraćanjem, još jednom udario u ključne elemente Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Navođenje Hrvatske de fakto kao neprijatelja BiH, primjer je narušavanja regionalnih odnosa, ističe se u saopštenju.

"Kao potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Hrvatska ne može biti etiketirana u takvom svojstvu, niti za tako nešto postoji racionalno uporište", navodi se u saopštenju HNS-a.

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина