Turska i Sirija

Humanitarna pomoć iz BiH poslana u zemljotresom pogođena područja

  • Извор: Анадолија
  • 21.02.2023. 11:40

Humanitarna pomoć prikupljena prilozima građana BiH, koja je u Turskoj transportovana u konvoju od 55 kamiona, poslana je u područja pogođena zemljotresom.

Svi šleperi iz konvoja pomoći koji je u koordinaciji Udruženja Pomozi.ba i turskog Udruženja žena Vizionarki u petak krenuo iz Sarajeva, stigli su u ponedjeljak u Tursku.

Radi se o konvoju od 54 šlepera koji je otpremio stambene kontejnere, prehrambene i higijenske proizvode, deke, vreće za spavanje, grijalice, agregate, odjeću, obuću i druge potrepštine.

U Turskoj robu preuzimaju Uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) i turske humanitarne organizacije koje će je dalje proslijediti prema zemljotresima pogođenim područjima shodno potrebama.

Pomoć iz BiH danas je u koordinaciji AFAD-a poslana prema zemljotresima pogođenim područjima na jugu Turske.

Koordinatorica udruženja Pomozi.ba u Turskoj Ajlin Bujukbajrak izjavila je za Anadoliju da su pokrenuli akciju već prvog dana potresa.

Ona ističe da su brojni građani BiH učestvovali u akciji pomoći.

"Stotine ljudi je podržalo kampanju, pomoglo u pakovanju i sortiranju. Stotine kompanija je takođe podržalo kampanju. Donirali su svoje proizvode, slali kamione i vozače", rekla je.

Ona dodaje da će i u narednom periodu nastaviti slati kamione pomoći za Tursku i Siriju.

Maja Arslanagić-Hrbat, portparol Udruženja Pomozi.ba, ističe da će i dalje pružati materijalnu i moralnu podršku Turskoj.

"Sada smo poslali 55 kamiona u Tursku, a u pripremi je još 50“, rekla je ona. 

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм