Savjet bezbjednosti UN-a

Incko: Komšićev izbor nije legitiman

  • 06.11.2018. 19:21

U proteklih pola godine došlo je do pogoršanja situacije u Bosni i Hercegovini, poručio je visoki predstavnik U BIH Valentin Incko pred Savjetom bezbjedosti UN-a. Prvo se dotakao  izbora, za koje kaže da je  bilo loše retorike i govora mržnje, ali i, kako kaže, brojnih nepravilnosti. 

Napomenuo je da ni jedna stranka u BiH nije dobila apsolutnu većinu. Kao jedan od problema izdvojio je i to što dio hrvatskog naroda za novoizabranog člana Željka Komšića tvrdi da njegov izbor nije legitiman. Dok je za srpskog člana Predsjedništva BiH rekao da je i taj izbor, takođe, pokrenuo neka pitanja. 

"U pogledu onog što predstoji, objavljivanje konačnih, potvrđenih izbornih rezultata očekuje se danas, nakon čega će uslijediti period formiranja skupština i vlada. Uopšteno, vodeće političke stranke, utemeljene na etničkim principima, čini se dobile su najveće povjerenje birača, iako su u Federaciji pojedine multietničke stranke znatno poboljšalje svoj izborni rezultat u odnosu na prethodne izbore. S obzirom da ni jedna politička stranka nije osvojila jasnu većinu, prerano je da se spekuliše kakve će se koalicije na kraju formirati na različitim nivoima vlasti", rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko

Po Inckovom izvještaju, u BiH bilo je i izjava po kojima je osporovan suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Najčešće su se takve izjave mogle čuti od predsjenika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao je Incko. Na takve optužbe Milorad Dodik kaže da bi on za platu poput Inckove pričao svašta.  

Napomenuo je Dodik i da su visoki predstavnici u BiH za 20 godina od kako su u BiH  donijeli više od 540 zakona, što je  više nego što je donijela parlamentarna skupština, ali da pored svega toga  nisu napravili zemlju koja funkcioniše. 

"I ja bi svašta radio da mi neko dadne 24 000 evra platu u da hodam po svijetu  i da mi placaju karet da dolazimna Savjet bezbjednosti  bez ikakve odgovornosti iznosim neistine i mnogo čega drugog”, kaže predsjenik Republike Srpske Milorad Dodik.

Valentin Incko osudio je odbacivanje  Izvještaja  o događajima u i oko Srebrenice u ljeto 1995. godine. Po njemu takvi  potezi štete pomirenju i stvaranju uslova za suživot u BiH. Smatra da se odbacivanjem izvještaja pokazalo koliko je proces pomirenja narušen posljednjih godina. Po Incku, to je i u  suprotnosti sa susjednom Srbijom, čiji je parlament 2010. godine usvojio istorijsku deklaraciju kojom je osudio zločine u Srebrenici. 

Za predsjednika Srpske  u povlačenju izvještaja nema ništa sporno. Kaže cilj povlačenja izvještaja je samo u tome da se sazna istina. Kako kaže, sve što žele je da se formira komisija koja će tu istinu i saznati. Nemoguće je kaže  Milorad Dodik da u tom periodu ni jedan Srbin nije stradao u Srebrenici, zato se istina mora saznati.

“Ja pozivam sve sve međunarodne i lokalne faktore u Bosni i predstavnike Bošnjaka da daju svoje najbolje ljude komisiji koji će napraviti istinit i činjenično potkovan izvještajo Srebrenici ja nisam protiv toga ja sam protiv špekulacija”, kaže Dodik.

Osvrnuo se Incko u svom izvjestaju i na dramatičan broj migranata koji dolaze u BiH. Tvrdi da bi se to stanje moglo i pogoršati i rezultirati humanitarnom krizom, ali i ugroziti bezbjednost  stanovišta. 

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм