Suđenje u predmetu "Mane Đurić i ostali"

Inckov zakon napravio pometnju i u pravosuđu: Odgođeno suđenje Đuriću i ostalima

  • Izvor: Srna
  • 28.07.2021.13:38

Suđenje u predmetu "Mane Đurić i ostali", koji se terete za zločine u Vlasenici, nije danas održano zbog tvrdnje branilaca da ne znaju granicu do koje smiju ići u odbrani optuženih za zločin protiv čovječnosti, nakon što su danas na snagu stupile dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje zločina protiv čovječnosti koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Miloš Perić, branilac prvooptuženog Maneta Đurića, rekao je da je iz medija saznao o stupanju na snagu dopuna Krivičnog zakona i da smatra da mu je zakonom onemogućeno da trenutno zastupa branjenika, prenosi Birn.

Njegovom stavu se pridružio i Veljko Ćivša, branilac Radenka Stanića, koji je dodao da je iz medija shvatio kako glasi odredba zakona kojim se zabranjuje "negiranje genocida" i ostalih zločina.

"Sad ja postavljam pitanje, dokle mogu ići, a da ne dođem do samoinkriminacije", rekao je on.

Ćivša je dodao da je cijela zemlja podijeljena oko ovog zakona i da ga moraju dobro proučiti, kako bi odredili kako da zastupaju optužene.

On je rekao da dok ne dobiju garanciju šta smiju da rade u postupku, ne mogu ni braniti optužene.

Dragan Gotovac, branilac optuženog Miroslava Kraljevića, rekao je da će Advokatska komora Republike Srpske izaći sa jedinstvenim stavom o postupanju branilaca u predmetima koji se odnose na odredbe koje su dopunjene u Krivičnom zakonu.

"Nastupamo vrlo oprezno dok Advokatska komora ne zauzme jasan stav", dodao je Gotovac.

Advokat Nenad Grubeša u sudnici je rekao da Službeni glasnik Republike Srpske nije i neće objaviti izmjene Zakona i da advokati nisu upoznati o njegovom sadržaju i odredbama.

Sudsko vijeće je u ovom predmetu odgodilo suđenje, te vratilo dva svjedoka koja su danas pristupila.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Dalida Burzić rekla je da se suđenje neće održati s obzirom na navode sve četiri odbrane i činjenicu da nisu upoznati o sadržaju Zakona koji je danas objavljen u Službenom glasniku BiH.

Suđenje će biti nastavljeno nakon godišnjih odmora, 8. septembra.

Za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici u periodu od aprila 1992. do marta 1993. godine sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, koji su optuženi za progon bošnjačkog civilnog stanovništva – ubistvima, zatvaranjima, prisilnim nestancima, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

U Službenom glasniku BiH juče su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločina" .