Problem Trgovske gore biće na dnevnom redu

Index: Izbjegnut skandal, sjednica će biti održana?

  • Извор: АТВ
  • 20.06.2023. 09:15

Problem Trgovske gore biće na dnevnom redu na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Savjeta ministara BiH nakon što su ministri iz Republike Srpske uslovili održavanje sjednice stavljanjem ovog problema na dnevni red.

Održavanje sjednice je postalo upitno nakon sinoćnje radne večere tokom koje se ministri nisu mogli dogovoriti u vezi s tim da li će problem odlakanja nuklerarnog i radioaktivnog otpada na lokalitetu Čerkezovac, na granici s BiH, biti jedna od tema razgovora dvije susjedne državem, piše Klix.

Vlada Hrvatske tražila je da na dnevnom redu zajedničke sjednice sa Savjetom ministara ne bude tačaka koje se odnose na izgradnju objekta za odlaganje otpada, kao i tema sukcesija bivše SFRJ. Oni su ponudili da se o tome raspravlja pod tačkom Razno, ali je ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac poručio da to ne dolazi u obzir, nego da mora biti posebna tačka.

"Trgovska gora je gorući problem i ne može biti u nekim tačkama razno, na zaprećku ili da se o tome nikako ne raspravlja. Ne! Ja u tome ne želim da učestvujem. Mi imamo obavezu prema 250.000 ljudi, kao i adekvatne odluke u institucijama na svim nivoima vlasti u BiH o neprihvatljivosti izgradnje odlagališta. To se mora poštovati. Problem odlagališta na Trgovskoj gori mora biti posebna takča u vrhu dnevnog reda", potcrtao je Košarac.

Ministar bezbjednosti Nenad Nešić potvrdio je da ni on neće učestvovati ukoliko na sjednici Trgovska gora ne bude jedna od tačaka dnevnog reda.

Nakon pritiska, hrvatska vlada je očito pristala uvrstiti temu Trgovske gore na dnevni red sjednice. Još je nejasno što je odlučeno o još jednom spornom pitanju - sukcesiji bivše SFRJ, piše Index.



Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)