Nisu se oglasili na vrijeme

Istekao rok Ustavnom sudu BiH: Šta se dalje dešava?

  • Извор: АТВ
  • 23.06.2023. 12:40

Rok koji je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao Ustavnom sudu BiH da poništi spornu odluku istekao je danas u 12, a iz ove institucije nisu se oglasili. To bi moglo da znači da su odlučili da ignorišu zahtjeve visokih funkcionera i parlamentarnih strana u Republici Srpskoj.

Poslije isteka ovog roka, slijedi zakazivanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u Srpskoj i zaštitit lica koja budu progonjena zbog toga od organa BiH.

Predsjednik Republike Srpske je već u utorak zatražio mišljenje Ustavnog suda Republike Srpske o nastaloj situaciji, položaju Srpske i preporuku za pravno ponašanje.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće zakazana za utorak, 27. juna i na njoj će biti doneseno sljedeće:

- Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda i pravnoj i bezbjednosnoj zaštiti lica protiv kojih bi tzv. organi pokrenuli postupak, a to je da je neprovođenje odluka Ustavnog suda krivično djelo.

- Da NSRS usvoji u formi našeg prijedloga Zakon o Ustavnom sudu BiH i hitno dostavi PS BiH na odlučivanje.

- Odluka za usvajanje novog Ustava Republike Srpske u roku od 90 dana, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao: 

Narodna skupština će kao sljedeću mjeru donijeti zaključak da potvrđuje sve ranije donesene zaključke koji se odnose na pitanja Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH, neustavnog ponašanja Ustavnog suda i antidejtonskog ponašanja visokog predstavnika.

Ustavni sud BiH saopštio je da je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.