Zoran Tegeltija

Izbor glavnog inspektora OBA ne mora zajedno sa direktorom i njegovim zamjenikom

  • 03.02.2021. 12:25

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da glavni inspektor u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH ne mora biti biran zajedno sa direktorom i zamjenikom direktora ove Agencije.

Tegeltija je rekao da ni u jednom trenutku nije bilo sporno da ta pozicija pripada predstavniku hrvatskog naroda.

"Kada dođe zvanični prijedlog biće pokrenuta zvanična procedura izbora glavnog inspektora OBA", rekao je Tegeltija odgovarajući na pitanje poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predraga Kožula (HDZ) zašto zajedno sa prijedlogom za direktora i zamjenika OBA nije predložen i glavni inspektor.

Tegeltija je podsjetio da je u dogovorima o izboru direktora i zamjenika direktora OBA došlo do blokade u nekom periodu, jer od ovlaštenih predlagača nije bilo prijedloga imena.

"Kada smo došli do zvaničnih imena, uvažavajući različite nacionalne zastupljenosti direktora, zamjenika i glavnog inspektora OBA, ja sam kao predsjedavajući Savjeta ministara dobio prijedlog za direktora i zamjenika direktora OBA, a sa hrvatske strane nisam dobio prijedlog za glavnog inspektora", pojasnio je Tegeltija.

On je podsjetio i da je došlo do blokade i kada je riječ o izboru direktora i zamjenika direktora OBA, te napomenuo da su se poslije zvaničnog prijedloga kandidata dogodili tužilački postupci u kojim je došlo do potvrđivanja optužnice za čovjeka koji je predložen za direktora OBA.

"Održao sam sastanak na kojem sam pitao - da li to znači da u ovoj fazi ne može biti izabran za direktora. Stav predlagača iz bošnjačkog naroda je bio da ostaju kod svog prijedloga, jer očekuju konačan rasplet sudskog procesa i da čovjek koji je optužen dokaže svoju nevinost", naglasio je Tegeltija.

Tegeltija rekao da trenutno ne postoji nikakva spremnost da se izabere i zamjenik direktora OBA, za čiji izbor ne postoji nikakv spor.

"O toj odluci zvaničnog predlagača za direktora OBA, da se zaustavlja proces izbora direktora i zamjenika pismeno sam obavijestio i Predsjedništvo BiH i Zajedničku komisiju", rekao je Tegeltija.