Izbori u Mostaru uz poštovanje epidemioloških mjera

  • 18.12.2020. 15:23

Lokalni izbori za Gradsko vijeće Mostara biće održani u nedjelju, 20. decembra u uslovima epidemije kovida 19, a poštovanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Izborna tišina počinje sutra u 7.00 časova i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19.00 časova u nedjelju.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, kao i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Biračka mjesta biće otvorena u nedjelju od 7.00 do 19.00 časova.

Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada 13 vijećnika, a u šest izbornih jedinica gradskog područja preostala 22.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega 22 političke stranke, četiri nezavisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista nezavisnih kandidata, odnosno ukupno 370 kandidata.

U centralni birački spisak za lokalne izbore u gradu Mostaru uspisano je 100.864 birača od čega 96.797 birača glasaju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsustvu, 34 za glasanje lično za opštinu iz 1991. godine i 3.985 birača za glasanje putem pošte.

Glasaće se na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Posebne kovid 19 mobilne timove do dana izbora imenuje Gradska izborna komisija Mostar i njihov broj zavisi od broja odobrenih zahtjeva za glasanje putem takvih mobilnih timova.

Uz pokazivanje jednog od važećih identifikacionih dokumenata BiH na biračkom mjestu, birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje.

Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti ako posjete veb stranicu CIK-a BiH www.izbori.ba i otvore link "Da li ste registrovani", a zatim treba da u prazna polja upišu tražene podatke - ime, prezime i jedinstveni matični broj /ЈMB/.

Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12. Slanje poruke, koja treba da sadrži samo ЈMB, košta 0,10 KM plus PDV.

CIK BiH je za posmatranje izbora u gradu Mostaru akreditovala 361 posmatrača i to pet posmatrača političkih subjekata, 302 posmatrača udruženja građana i 54 međunarodna posmatrača, dok je Gradska izborna komisija Mostara akreditovala 1.356 posmatrača političkih subjekata.

Izbore u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 posmatrača.

Тагови: