Ustavni sud BiH

Izbrisana odredba o odgađanju sjednice bez sudije iz Republike Srpske

  • Извор: СРНА
  • 19.06.2023. 16:07

Ustavni sud BiH saopštio je danas da je izbrisao odredbu u Pravilu ovog suda o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Odlukom o izmjeni Pravila Ustavnog suda BiH brisana je odredba člana 39 tih pravila koja glasi: "Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati".

U saopštenju Ustavnog suda BiH nakon vanredne sjednice navedeno je da "niko drugi, niti jedan zakonodavni ili izvršni organ, nema ustavnu nadležnost da `povuče` sudiju koji je izabran u Ustavni sud BiH" i da je jedini način na koji može prestati funkcija sudiji u Ustavnom sudu onaj koji propisuje Ustav BiH.

Ustavni sud BiH: Venecijanska komisija pozvala Narodnu skupštinu Srpske da povuče poziv Kneževiću

Ustavni sud BiH: Venecijanska komisija pozvala Narodnu skupštinu Srpske da povuče poziv Kneževiću

Prema Ustavu BiH, kvorum u Ustavnom sudu čini većina svih članova Suda, dakle pet sudija bez obzira na to koje ih je nadležno tijelo izabralo, a i odluke se donose većinom glasova svih članova Suda (pet sudija), navodi se u saopštenju.

"Odredbe Ustava BiH ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti", ocijenili su iz Ustavnog suda i dodali "da se takva mogućnost ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava BiH".

U vezi s tim, iz Ustavnog suda istakli su da Ustav BiH propisuje sastav i način izbora sudija u Ustavni sud BiH.

Ustavni sud podsjeća Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske da već deset, odnosno sedam mjeseci, nisu izvršili svoju ustavnopravnu obavezu i izabrali sudije koji trenutno nedostaju u Ustavnom sudu, čime otežavaju njegov rad.

Na vanrednoj sjednici Ustavnog suda BiH izražena je bezrezervne podrška potpredsjedniku ovog suda BiH Zlatku Kneževiću.

Stevandić: Ustavni sud zloupotrebio Venecijansku komisiju, uvode BiH u krizu

Stevandić: Ustavni sud zloupotrebio Venecijansku komisiju, uvode BiH u krizu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 26. aprila zaključak kojim poziva sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke.

Razlog za donošenje ovakvog zaključka je antidejtonsko i antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini.

Sudija Ustavnog suda BiH iz Srpske Zlatko Knežević obavijestio je potom predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju. Time će Ustavni sud BiH ostati bez sudije iz Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.