Predizborna kampanja SDA

Izetbegović turnejom po dijaspori slavi državnost, a ignoriše institucije BiH

  • Извор: Агенције
  • 19.11.2021. 16:17

Centar za dijasporu "Mreža" najavio je da će u periodu od 18 do 29. novembra organizovati niz manifestacija u dijaspori, a na kojim će se obratiti isključivo kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA). I više je nego evidentno kako su ove manifestacije planirane kao dio predizborne kampanje SDA i animiranje birača iz dijaspore da glasaju za SDA, piše PRESS.

"Na manifestacijama će kao govornici i specijalni gosti biti prisutni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović s delegacijom, ministrica inostranih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, načelnici opština Jajce (Edin Hozan), Travnik (Kenan Dautović), Sanski Most (Faris Hasanbegović), Konjic (Osman Ćatić), Breza (Vedad Jusić), Doboj Istok (Kemal Bratić), narodni poslanik u Skupštini RS Senad Bratić, generalni konzul BiH u Njemačkoj Began Muhić i predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafer Alić", saopšteno je iz Centra za dijasporu "Mreža".

Interesantno je kako su svi navedeni "govornici i specijalni gosti" u suštini kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA) i kako na turneji u dijaspori nema nijednog premijera, ministra, gradonačelnika ili načelnika koji je član nekih drugih političkih opcija. Ako je cilj turneje povezivanje s uspješnim Bošnjacima iz dijaspore koji namjeravaju ulagati u Bosnu i Hercegovini, postavlja se pitanje kako onda da manifestacijama neće prisustvovati nijedan načelnik iz Kantona Sarajevo, gradonačelnici Tuzle, Zenice, Bihaća, Goražda i tako dalje. Upravo su ovo gradovi koji imaju najveće investicione mogućnosti. Možda se odgovor na to pitanje krije u činjenici da SDA u ovim gradovima nema svoje gradonačelnike, a što dovoljno govori o samoj SDA i karakteru navedene turneje.

Centar za dijasporu "Mreža" zvanično je najavio da Bakir Izetbegović kao "predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH" turneju po Evropskoj uniji počinje 18. novembra iz Roterdama, a nakon toga slijede veliki skupovi u Štutgartu, Majncu, Vilcu (Luksemburg), Briselu, Sabrikenu, Gagenau, Ingolštadtu, Dizseldorfu, Hamburgu, Berlinu i Hanoveru. 

Problem je u tome što Izetbegović nije predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH" već je to Dragan Čović (HDZ). Izetbegović u ovom momentu ima status drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a Nikola Špirić status prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH".

Hoće li građani platiti putovanje?

Biće zanimljivo vidjeti da li će Izetbegović stranačko putovanje sa svitom SDA naplatiti iz budžeta institucija BiH i da li je upravo zbog toga, pokušaj animiranja dijaspore da glasa za SDA, predstavio službenim putovanjem člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Ukoliko jeste, onda pored novčanog troška, imamo problem i s činjenicom da je drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH državnička, a ne stranačka funkcija zbog čega je još gnusnije ukoliko je izabrao da na turneju povede samo kadrove SDA.

Ostavljamo mogućnost da Izetbegović na putovanje ide kao predsjednik SDA, ali se onda s pravom postavlja pitanje zbog čega predstavlja stranačku posjetu kao državnu posjetu tj. da li to čini samo kako bi prikrio da će troškovi putovanja biti plaćeni iz džepova građana BiH. Posebno je upečatljivo da i na ovo putovanje ide kompromitovana ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković.

Upravo je Turković bila na sastanku s Izetbegovićem u Zagrebu kada je Izetbegović tvrdio da je otišao u Hrvatsku na sastanak s premijerom Hrvatske i predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem kao predsjednik SDA. 

Na kraju se ispostavilo da je Izetbegović lagao jer je Parlamentarna skupština BiH potvrdila da su troškovi putovanja plaćeni iz budžeta institucija BiH, a ne s računa SDA tj. da su Izetbegović i Čović boravili u Zagrebu kao članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Gdje su Komšić i Džaderović u dijaspori?

U konačnici, ukoliko na turneju ide minist inostranih poslova BiH i ukoliko će u turneju biti uključeni predstavnici diplomatsko-konzularne mreže BiH (ambasadori i konzuli države BiH), onda je logično da na toj turneju učestvuju i vrhovni šefovi vanjske politike BiH: članovi Predsjedništva BiH. 

PRESS piše da se pozivu se sigurno ne bi odazvao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a da je pitanje zbog čega u dijaspori ne borave predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović?

I više je nego evidentno kako je ova turneja čista predizborna turneja SDA svite na kojoj će se pokušati osigurati podrška sunovratnoj politici koju SDA vodi u BiH, ali i Bakiru Izetbegović u trci za člana Predsjedništva BiH.

Ostaće nejasno koja je uloga predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafera Alića na turneji kadrova SDA. Odgovor na to pitanje trebala bi dati Islamska zajednica BiH. 

U ovakvim situacijama Islamska zajednica BiH ima nekoliko opcija: 

1. da ne dozvoli predstavnicima IZ BiH da učestvuju na političkim skupovima ili političkim manifestacijama povezanim s bilo kojim političkim strankama;

 2.da se javno deklariše i kaže kako podržava samo i isključivo politiku SDA;

3.da šalje predstavnike IZ BiH da prisustvuju skupovima i manifestacijama drugih političkih stranaka i tako pokažu neutralnost.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.