Mimo procedura

Javni servis sutra raspisuje ilegalan konkurs za direktora BH radija 1

  • Извор: АТВ
  • 05.05.2022. 17:55

Konkurs za direktora BH radija 1 biće raspisan sutra, 6. maja na Đurđevdan, i konkurs će prema našim saznanjima, raspisati generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedovic što je u suprotnosti s procedurom u BHRT- u.

Naime, konkurs nije prošao potrebnu proceduru na Upravnom odboru BHRT-a kojim trenutno predsjedava Rajko Radovanovic iz Republike Srpske. Da bi konkurs za direktora BHR1 bio raspisan u skladu sa procedurom neophodno je da odluku o njegovom raspisivanju donese UO BHRT- a, kao sto je to bio slučaj prilikom raspisivanja konkursa za direktora BH televizije 1, u oktobru 2019. godine. 

Procedura i način raspisivanja konkursa za direktore radija i televizije su isti i konkurs bi morao da bude raspisan na isti način, što u se u ovom slučaju, prema saznanjima ATV-a neće desiti. 

Tek nakon usvojene odluke UO o raspisivanju konkursa za direktora BHR1, generalni direktor BHRT- a može da raspiše  konkurs. Ukoliko to uradi na način kako je sada planirano očigledno je da se radi kršenju procedura i zakona. 

Funkciju direktora BH radija 1 trenutno obavlja Pejka Medic, koja nam je u telefonskom razgovoru potvrdila da UO donosi odluku o raspisivanju konkursa za direktora BH radija i BH televizije, te da je ona prisustvovala sjednici UO u oktobru 2019. godine kada je donesena odluka o raspisivanju konkursa za direktora BHT1. 

“Prema mojim informacijama UO nije donio odluku o raspisivanju konkursa za direktora BH radija 1, a odgovornost je na članovima UO koji su dužni da rade u skladu sa zakonom i sankcionišu one koji krše procedure u BHRT- u”, navela je Medićeva.

To je pitanje sa predsjedavajuceg UO i generalnog direktora BHRT- a, ko i zbog čega primjenjuje dvostruke aršine prilikom raspisivanja konkursa za ove dvije pozicije?

Sanja Vulić, član Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma BiH, kaže da „ne čudi drskost i bezobrazluk aktera iz Sarajeva da baš na Đurđevdan krenu u hajku na čestitu Srpkinju“.

„Ćutanje političkog Sarajeva tokom poziva na linč Pejke Medić, kao i nebriga nadležnih institucija samo su potvrda da u Sarajevu mjesta ima isključivo za podobne Srbe. Pejka Medić nije saigrači i pomagač onima koji žele unitarnu BiH. Kroz istoriju,Srbi su napadani,ubijani,klani na velike srpske praznike,pa ne čudi ta drskost i bezobrazluk aktera iz Sarajeva da baš na Đurđevdan krenu u hajku na čestitu srpkinju“, rekla je Vulićeva za ATV.


Тагови: