Odluka CIK-a

Jedino sud može prekinuti začarani krug

  • Извор: Глас Српске
  • 24.12.2022. 09:31

Saga o izboru pet srpskih delegata u Dom naroda Parlamenta BiH bi mogla da dobije još jedan, pa i više nastavaka, ako sudije, kada budu odlučivale po novoj žalbi SNSD-a, jasno ne preinače posljednju odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH i stave tačku na priču o tome da li je jedan listić važeći ili ne. Ako sve bude kao i prvi put, prijeti začarani krug.

Tvrde to sagovornici “Glasa Srpske” upućeni u dešavanja nakon što je CIK na jednoj od posljednjih sjednica, kako tvrde, ignorisao stav Apelacionog odjeljenja Suda BiH, ostao pri ranijem stav da je listić koji je skupštinska komisija za izbor i imenovanje proglasila za nevažeći zapravo važeći te na tom osnovu donijela i drugi put istu odluku kao i ranije.

Tajnim glasanjem na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, naime, početkom ovog mjeseca glasovima 83 poslanika za srpske pozicije u Domu naroda su izglasani kandidati sa lista SNSD-a Snježana Novaković Bursać, Nikola Špirić, Radovan Kovačević i Sredoje Nović, a peta je pripala SDS-ovom Želimiru Neškoviću. Skupštinska komisija za izbor i imenovanja je tada konstatovala da je od 83 listića jedan bio nevažeći, jer je, kako je tada navedeno, pogrešno zaokružen ili popunjen, ali je većina u CIK-u zauzela stav da listić nije nevažeći i priznala sporni glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića, što u praksi dovodi do toga da SNSD i PDP imaju isti broj glasova za delegata te bi žrijebom, odnosno na sreću, trebalo odlučiti da li će SNSD imati četiri ili PDP jednog delegata u srpskom klubu.

Apelaciono vijeće Suda BiH usvojilo je žalbu SNSD-a i ukinulo tu odluku, ali većina članova CIK-a, u novom odlučivanju po istom predmetu, ostala je pri ranijem stavu, uprkos upozorenjima ostalih kolega da takvom odlukom stavljaju sebe iznad suda.

Njihov stav je da je CIK jedino mogao da donose odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za Dom naroda, u skladu sa odlukom Narodne skupštine i sa izvještajem Komisije za izbor i imenovanja, a da se, ovakvim ponašanjem, primiču kritičnim tačkama.

Sagovornik “Glasa” podvlači da je CIK obavezan da poštuje odluke suda po žalbama na njihove odluke.

- Sud je u svojoj odluci dao jasna uputstva kako riješiti stvar, odnosno da komisija ne može promijeniti odluku Narodne skupštine, ali mislim da sada, sud treba da donese konačnu odluku. Ako ovdje popusti, ne znam na šta ovo može da liči - rekao je sagovornik “Glasa”. 

Da će se SNSD ponovo žaliti potvrdio je za “Glas Srpske” Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika Republike, ali i najavio da će ovaj put tražiti da u sporu, takozvane pune jurisdikcije, riješi ovaj predmet. To znači, kako je pojasnio, da će u žalbi, koja će biti upućena kada zaprime odluku CIK-a, tražiti da sudije donesu odluku koja će preinačiti odluku CIK-a u dijelu koji se tiče nevažećeg listića i glasova koji je dobila lista PDP-a.

- Naše je da to tražimo, a nadamo se da će i sud uvažiti - rekao je Tegeltija.

To, pojasnio je, nije traženo u žalbi poslije prve odluke CIK-a, jer se to ne traži nikada u startu.

- Išli smo redovnim putem, ali s obzirom na činjenicu da organ kojem je to vraćeno na odlučivanje nije postupio prema uputama suda i očigledno ne želi da izvrši sudsku naredbu, u sporu pune jurisdikcije tražićemo da donesu takvu odluku i preinače odluku CIK-a u dijelu koji je sporan. Ako sud zauzme taj stav, biće stavljena tačka na izbor delegata - istakao je Tegeltija.

Sud, dodao je, i pored takvog zahtjeva može da se odluči da opet poništi odluku i vrati CIK-u na ponovno odlučivanje.

- Sve sad zavisi od suda. Šta će uraditi, kako će se postaviti, o tom potom - rekao je Tegeltija.

Rokovi

Iz CIK-a je i nakon posljednje odluke saopšteno da će dodjelu mandata u Dom naroda Parlamenta BiH iz Srpske izvršiti nakon pravosnažnosti odluke na koju se može izjaviti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem CIK-a u roku od dva dana od dana prijema odluke. Sud, prema ranijim podacima, ima tri dana da zauzme stav.

Тагови:
  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм