Kakva je uloga Aleksandra Zolaka u aferi "respiratori"?

  • 09.06.2020. 19:01

Agencija za lijekove BiH, za nabavku respiratora u Federaciji nije oklijevala ni tren. Dok su neke nabavke u Srpskoj poprilično dugo čekale potrebne  dozvole, agencija je ekspresno  reagovala kada je "Srebrenoj malini" Fikreta Hodžića trebalo izdati dozvolu za uvoz spornih 100 respiratora iz Kine, zbog kojih se na Sudu našao i federalni premijer. 

I to neuobičajeno ekspresno. U dokumentima koji su u posjedu ATV-a stoji da je direktor Agencije, Aleksandar Zolak, dozvolu Srebrenoj malini izdao isti dan kada je zahtjev stigao. Ne bi tu možda bilo ništa čudno da u Pravilniku Agencije o proizvodnji i prometu na veliko medicinskih sredstava ne piše da je prije izdavanja dozvole, neophodna izjava krajnjeg korisnika sa potpisom direktora zdravstvene ustanove za koji se vrši uvoz, kojeg u ovom slučaju nije bilo. 

Izjavu je ipak dala samo FUCZ, čime je Pravilnik prekršen. Da stvar bude gora, Agencija, koja za to ima obučene kadrove, nije utvrdila usklađenost  nabavljenih respiratora, sa tehničkim uslovima za proizvode i opštom sigurnosti proizvoda, što je morala da uradi. Istraga u aferi “Respiratori” ipak nije mimoišla Aleksandra Zolaka. Ispitan je u Tužilaštvu BiH. Svi treba da odgovaraju za svoje postupke, jasan je predsjednik Vlade Srpske.

"Imate onu narodnu, znate, svako pokaže svoj trag i u narednom periodu, daće se odgovor na mnoga pitanja. Ja sam siguran da vezano po pitanju mobilne bolnice u Republici Srpskoj, da su neki namjerno opstruisali, ne želim nikoga niti prozivati, niti apostrofirati. Vrijeme će pokazati svačiju ulogu u ovoj priči", kaže premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

U kom svojstvu je Zolak ispitan, ne odgovaraju nam danas ni on ni Tužilaštvo BiH. Zanimljive detalje koji se tiču te uloge Agencije u nabavci respiratiora je Tužilaštvo ipak iznijelo na nedavnom ročištu za određenje pritvora glavnim osumnjičenim u ovom slučaju, premijeru FbiH, Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ Fardudinu Solaku,i vlasniku firme Srebrena malina, Fikretu Hodćiću. Tada je rečeno da je Srebrena malina na veoma sporan način upisana u registar uvoznika medicinske opreme.

"Fadil Novalić u cilju realizacije planiranog, koristeći stvarni službeni položaj premijera Federacije Bih, te uticajni politički položaj, neposredno ili putem drugih njemu poznatih lica, u telefonskoj ili drugoj komunikaciji sa službenikom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zahtjevao da Agencija hitno i bez provođenja potpune procedure nadzora pravnog lica “Srebrna Malina” ovo pravno lice upiše u Registar veleprometnika medicinskih sredstava, te izda suglasnost za hitan uvoz medicinskih sredstava koja nisu upisana u registar medicinskih sredstava BiH", poručuju iz Tužilaštva.

Aleksandar Zolak danas ne odgovara po kom osnovu je Srebrena malina upisana u registar onih koji mogu da uvoze medicinska sredstva. “polagao račune” i Odboru za utvrđivanje činjenica Federalnog parlamenta. Tada je poručio da je Agencija sve radila po Zakonu. Demantovao je da je dozvola Srebenoj malini za uvoz spornih respiratora izdata retroaktivno, iako je dozvola stigla čak nekoliko dana nakon što je pošiljka došla na sarajevski aerodrom. Istraga se, u svakom slučaju nastavlja. Tužilaštvo je uložilo  žalbu na odluku Suda BiH da osumnjičenima Novaliću, Solaku i Hodžiću ne odredi pritvor, već samo mjere zabrane, čije sprovođenje, kako stoji u žalbi Tužilaštva, niko ne može da kontroliše. 

"Tužilaštvo je u svom pismenom prijedlogu za određivanje mjere pritvora, kao i na održanom ročištu, iznijelo i obrazložilo konkretne dokaze o već ostvarneom uticaju sve trojice osumnjičenih lica na dosadašnju istragu putem već ostvarneog uticaja na svjedoke, saučesnike i prikrivače, kao i već ostvarenog uništavanja, sakrivanja i krivotvorenja dokaza važnih za krivični postupak", stoji u žalbi.

Osnovna djelatnost Srebrene maline iz Srebrenice, kojoj je Zolak na sumnjiv način izdao dozvolu za uvoz respiratora, je prerada i konzerviranje voća i povrća. Tužilaštvo BiH je utvrdilo da nabavljeni respiratori nemaju ni minimum karakteristika za tretman pacijenata.

Тагови: