Bvši predsjednik Narodne skupštine

Kalinić: Stvarni gubitnici pregovora o Izbornom zakonu zagovornici unitarne BiH i bošnjački nacionalisti

  • Извор: СРНА
  • 27.03.2022. 11:54

U rašomonijadi u vezi sa izmjenama Izbornog zakona u BiH, koje su s razlogom tražili politički predstavnici hrvatskog naroda, stvarni gubitnici postali su zagovornici probošnjačke ideje o unitarnoj, a tobože građanskoj BiH, a debakl su doživjeli i neokomunisti, kao i široki spektar bošnjačkih nacionalista, izjavio je Srni bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić.

"Nakon nekoliko neuspjelih pregovaračkih rundi uz međunarodno posredovanje, učinilo se da su Hrvati jedini gubitnici, pa su na kraju bili 'prinuđeni' da istaknu alternativu u vidu unutrašnje reorganizacije BiH kako bi na drugi način zaštitili svoj nacionalni identitet. Međutim, na kraju se ispostavilo ko su ustvari gubitnici. Svi su odjenuti u ruho kvazigrađanštine i primarno negiraju značaj očuvanja i institucionalne zaštite nacionalnog identiteta", istakao je Kalinić.

On je podsjetio da BiH nije ni dalekih 40-ih godina prošlog vijeka promovisana na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu kao prevashodno građanska i tada je jasno rečeno da ova zemlja nije ni muslimanska, ni srpska, ni hrvatska već podjednako, na ravnopravnoj osnovi i jednog i drugog i trećeg naroda.

"Da su htjeli drugačije partizani bi je već tada proglasili građanskom. Da budem još jasniji - ona je kao tronožac kojem izmicanje jedne noge nužno destabilizuje cijelu BiH. Neki su pak sebi umislili da ona poput barske stolice može da stoji i opstane na jednoj nozi. Da ostanem ironičan: toga nema čak ni u poznatoj kafani 'Kod složne braće'", naglasio je Kalinić.

On je naveo da je Vašingtonski sporazum, koji je prethodio Dejtonskom, prema nezvaničnim svjedočenjima tadašnjih hrvatskih političara iz BiH, bio privremeno rješenje, zato su i pristali da ga potpišu da bi se, pored ostalog, zaustavio sukob između Muslimana i Hrvata, ali i ne samo to.

A onda su ih, dodao je Kalinić, uvezali u tzv. muslimansko-hrvatsku federaciju i tako sve do danas.

Prema njegovim riječima, Vašingtonski sporazum je sadržao brojne unutrašnje kontroverze što je kao posljedicu, pored ostalog, stvorilo i mogućnost nelegitimnog predstavljanja Hrvata u institucijama, a posebno u vezi sa izborom člana Predsjedništva BiH.

"Sada je više nego jasno, mada za opoziciju u Srpskoj nisam siguran, zbog čega moramo svim političkim demokratskim sredstvima čuvati i braniti Republiku Srpsku. Ona je od nastanka, prije 30 godina, jedini garant naše slobode i održivosti u ovakvoj zemlji gdje se na volšeban način, čak mimo Ustava i izvornog Dejtona, postavlja pitanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda", istakao je Kalinić.

On je naveo da je rukovodstvo Srpske, predvođeno Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, nedavno ispravno ukazalo da Republika Srpska nije prepreka izmjenama Izbornog zakona.

"Dakle, Srpska nije problem, rukovodstvo Srpske nije problem i prihvatićemo sve o čemu se dogovore Hrvati i Bošnjaci, naravno, podrazumijeva se, nikako na štetu Srba. Posljednji zaključci iz Brisela, sa EU adrese afirmišu konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda u BiH. To je bila i ostala i naša pozicija. Razumljivo je da se i Hrvatima, kroz nastavak rasprave o Izbornom zakonu, omogući legitimno predstavljanje u zakonodavnim tijelima Federacije BiH i Predsjedništvu BiH", rekao je Kalinić.


  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.