Nekadašnji konzul BiH u Frankfurtu

Kaluža za ATV: Izdavanje naloga Todoroviću dokaz da je Ministarstvo spoljnih poslova u rasulu

  • Извор: АТВ
  • 11.11.2022. 09:06

Ministarstvo spoljnih poslova koje vodi Bisera Turković je devastirano, kaže za ATV Lučiano Kaluža, bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu nakon vijesti da je ovaj konzulat izdao putni nalog Milivoju Todoroviću koji će svega nekoliko sati kasnije biti uhapšen kao pripadnik škaljarskog klana.

"U medijima se pojavila ta informacija da je u posjedu šifri za pristupu IDDEEA sistemu bio i generalni konzul. Generalni konzuli u pravilu nemaju šifre za pristup IDDEEA bazi podataka, to imaju konzuli koji rade direktno posao sa državljanima i imaju konzularni radnici. Svaka osoba poimenično dobija zasebnu šifru i zna se ko je kada i u koje vrijeme pristupio i ko je odobrio koji dokument i pod kojom šifrom. Dakle sistem je vrlo specifičan i tu nema prostora za manipulaciju. Zašto je generalni konzul koristio šifru za pristup, to je predmet drugih analiza", kaže Kaluža za ATV i poručuje:

"Ovo pokazuje da aktuelni ministar nije vodio računa, čak je potpuno devastirana institucija Ministarstva inostranih poslova i onda kao posljedicu svega dobijemo lične podatke dostupne javnosti. To je predmet istrage".