Nenad Stevandić

"Karićeva izazvala nacionalnu i vjersku mržnju"

  • Извор: СРНА
  • 13.07.2023. 16:19

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je sarajevski gradonačelnik Benjamina Karić izazvala vjersku i nacionalnu mržnju atakom na istinite podatke na tablama koje je postavio grad Istočno Sarajevo o 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo.

"Upravo to što je uradila Karićeva, sa atakom na istinite podatke na tablama je izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i nju je trebalo da procesuiraju nadležni organi", rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je Karićeva isto uradila nametanjem ploče na Kazanima, gdje je izbrisana nacionalnost srpskih žrtava i napisano da su tu pobijeni "građani Sarajeva".

"Svi znaju da su tu pobijeni Srbi iz Sarajeva i da je zaslužila krivičnu prijavu i da širi nacionalnu i vjersku mržnju. Želi da sakrije podatak da je 157.000 Srba napustilo Sarajevo, jer da nisu i da su glasali, ona sigurno ne bi bila gradonačelnik", naglasio je Stevandić.

On je istakao da, isto tako, svako targetiranje ili pokušaj nanošenja zla Srpskoj, znači da će biti postavljena veća tabla na boljem mjestu i niko je neće srušiti.


Košarac: Uklanjanje table znači strah od istine

Košarac: Uklanjanje table znači strah od istine

Potpredsjednik Skupštine grada Zoran Trapara rekao je da je protiv toga da se bilo šta uklanja u Istočnom Sarajevu i najavio da će biti postavljena još veća tabla na kojoj će pisati da je taj grad pretrpio mnogo toga.

"Kao građanin Istočnog Sarajeva smatram da je ta tabla bila na našem dijelu", rekao je Trapara, navodeće da oni u Federaciji BiH imaju običaj da "utvrđuju" da je sve na njihovom.

Prema nalogu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo, jutros je uklonjena tabla koju je 30. juna na ulazu u Istočno Sarajevo postavio gradonačelnik LJubiša Ćosić, a na kojoj je navedeno da je to grad 157.000 Srba koji više ne žive u Sarajevu. Navodno je ustanovljeno da se tabla nalazi na području FBiH.

Lagumdžija isijava ekstremizam

Stevandić je rekao da Srpska nije arbitar unutar bošnjačkog korpusa i ne koristi termine kao šef Misije BiH pri UN Zlatko Lagumdžija koji isijava ekstremizam.

Stevandić je istakao da Republika Srpska ne koristi termine i ne govori da je neko zlo, kao što to radi Lagumdžija, jer su predstavnici Srpske pristojni i kulturni.

"Međutim, kada ljudi izgube živce i vide da su njihovi politički projekti propali, kao što radi Lagumdžija koji je svojevremeno dolazio na proslavu Dana Republike, onda im samo ostaje da isijavaju ekstremizam", rekao je novinarima Stevandić.


Djevojčicu ugrizao poskok kod Zvornika - FOTO

Djevojčicu ugrizao poskok kod Zvornika - FOTO

On smatra da Lagumdžija nije spomenuo Republiku Srpsku niko ne bi znao da je živ.

Obraćajući se zvanicama na događaju koji je u nedavno u NJujorku organizovala Američko-bosanska zajednica, Lagumdžija je neprimjereno govorio o Republici Srpskoj koju je nazvao "takozvanom".

Zaštita imovine Srpske prioritet

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da pitanje kriminalizacije klevete za Srpsku nije važnije od zaštite imovine Republike.

Stevandić je novinarima u Banjaluci rekao da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske predviđen kao druga tačka predloženog dnevnog reda sjednice Narodne skupštine Srpske, koja je zakazana za utorak, 18. jula.

"Kada dođe utorak, ili ponedjeljak, da vidimo šta je sa tim, da li to ostaje na dnevnom redu. On je usvojen i on je poslan poslanicima i svi su obaviješteni da je to tačka broj dva. Sve ostalo je u domenu spekulacija, ima mnogo takvih poziva, ja nisam primjetio da se tu išta promijenilo do sada", rekao je Stevandić novinarima, odgovarajući na pitanje o mogućem protestu u vezi sa kriminalizacijom klevete.

Upitan da li je o kriminalizaciji klevete razgovarano na posljednjem sastanku sa delegacijom EU, Stevandić je rekao da je tada primarna tema bilo pitanje imovine i status Kristijana Šmita.


Ćosić: Table bile na istim lokacijama 20 godina, Sarajevu je sporan natpis

Ćosić: Table bile na istim lokacijama 20 godina, Sarajevu je sporan natpis

"To za nas nije pitanje koje je od većeg značaja nego imovina Republike Srpske i zaštita od nelegalnog visokog predstavnika", rekao je Stevandić.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske je rekao da Holandija, Njemačka i Belgija, koje su članice EU, imaju mnogo strože zakone kada je riječ o kleveti od onog koji je predložen u Srpskoj.

"Republika Srpske mora da zaštiti njenu imovinu i da se zaštita od odluka visokog predstavnika", istakao je Stevandić.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.