Skoro stotinu migranata vraćeno iz Bihaća

Kasarna Ušivak popunjena do posljednjeg mjesta

  • 25.10.2018. 19:16

Kasarna Ušivak već jutros je bila popunjena do posljednjeg mjesta. Skoro stotinu migranata sinoć je vraćeno iz Bihaća i smješteno u Hadžiće, ali je njih desetak odmah napustilo prihvatni centar. 

U Sarajevu se migranti i dalje mogu vidjeti na otvorenom, uglavnom u blizini autobuske i željezničke stanice odakle idu u Bihać. U međuvremenu, i bh. predsjedništvo, ali i koordinacino tijelo za pitanje migracija,  pozabavilo se eskalacijom krize. Bez jasnih odgovora. Ministar bezbjednosti najavljuje oštrije mjere prema  onima koji ne žele da se povuku iz parkova i ulica. 

"Te migrante će policija da tako kažem tako kupiti, stavljati u Ušivak, u narednih nekoliko dana, proširićemo još kapacitete, Ušivka, a što se tiče Unsko-sanskog kantona, od sutra se u funkciju stavlja prihvatni centar u krugu fabrike Bira", kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Mektić tvrdi da u BiH nema više od 5.000 migranata. U prihvatnim centrima na snazi će biti stroži uslovi boravka, a migranti koji ih se ne budu pridržavali mogli bi biti upućeni u imigracioni centar zatvorenog tipa. Iz Sarajeva će u Bihać biti dozvoljen odlazak migranata, ali samo onoliko koliko u Unsko-sanskom kantonu bude smještajnih kapaciteta, tvrdi Mektić. 

Iz policije kantona Sarajevo tvrde da se migrantima ne može uskratiti sloboda kretanja, ali neke mjere se moraju preduzeti.  

"Mi smo imali sinoć situaciju, oni koji ne žele da idu na Ušivak, nisu prisiljavani, to je dakle porovođena aktivnost na dobrovoljnoj osnovi, ali takođe ne mogu zauzimati prostor i ometati druge, na području kantona Sarajevo", kaže Mevludin Halilović, komesar MUP-a kantona Sarajevo.
 
Na sastanku Koordinacionog tijela ponovo je pokrenuto pitanje efikasnije zaštite granice. O tome se govori mjesecima, ali očigledno bez jasnog plana i podrške. Ministar bezbejdnosti i danas najavljuje sastanke sa predstavnicima Granične policije, jer je potreban hitan plan na osnovu koga bi se pomoglo onima koji čuvaju državnu granicu. 

Smještaj migranata glavna je tema kojom se bave i u Misiji međunarodne organizacije za pitanje migracija u BiH. 

"Trenutno su kapaciteti centra u Ušivku, puni, ali sa službom za poslove za strance pokušavamo da povećamo kapacitete tokom sedmice. Trenutno u centru Borići u Bihaću, imamo previše ljudi, oko 1.200 ljudi se nalazi u ovoj zgradi i oko zgrade koji su pod šatorima", rekao je Peter van der Auveraert, šef misije međunarodne organizacije za migracije u BiH. 

Svi zaključci usvojeni na Koordinacionom tijelu upućeni su Predsjedništvu BiH, koje je danas raspravljalo o migrantskoj krizi. Sudeći prema snimcima sa početka sjednice, u dobrom raspoloženju. Nakon sjednice, članovi Predsjedništva nisu davali izjave, a s obzirom na to šta se sve zbog migrantske krize dešava u zemlji koju vode, razloga za smijeh je malo.  

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.