Vlada FBiH

Kasarna Ušivak u Hadžićima data za smještaj migranata

  • 20.06.2018. 15:14

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu donijela odluku da kasarnu Ušivak, u opštini Hadžići, da na korištenje, bez naknade, Savjetu ministara za potrebe Ministarstva bezbjednosti BiH za smještaj migranata koji se nalaze na teritoriji BiH.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH je zadužena da sačini ugovor kojim će biti uređeno pitanje naknade za komunalne usluge i održavanje infrastrukture i izvrši primopredaju korisniku ovih nekretnina, saopšteno je iz federalne Vlade. 

Današnjom odlukom Vlada je pozitivno odgovorila na zahtjev Ministarstva bezbjednosti BiH u kome se navodi da su se, zbog povećanog migracionog pritiska u BiH, nadležna tijela za pitanje migracija i azila suočila s problemom nedostatka smještajnih kapaciteta za strance koji su iskazali namjeru za podnošenje zahtjeva za azil ili su tražitelji azila, kao i ostale kategorije migranata. 

Osiguranje dodatnih kapaciteta je hitno, jer se među ovim kategorijama migranata pojavljuju ranjive kategorije kao što su maloljetni migranti, žene s djecom, porodice s malom djecom koje zahtijevaju zbrinjavanje i pomoć u skladu sa Zakonom o azilu, Zakonom o strancima i ostalim pratećim aktima, navodi se u zahtjevu. 

U zahtjevu Ministarstva bezbjednosti BiH se navodi da vremenski period za korištenje kasarne nije moguće precizirati, jer je u o ovom trenutku nemoguće predvidjeti do kada će trajati migrantska kriza. 

Vlada FBiH je donijela i zaključak da joj Federalni operativni štab za pitanja migranata za jednu od narednih sjednica pripremi izvještaj o do sada urađenom na rješavanju pitanja migranata i planovima za dalje postupanje.