Politikolog

Kecmanović: Slanje britanskih vojnika u BiH je pritisak na vlasti i narod Srpske

  • Извор: СРНА
  • 30.06.2022. 16:18

Politikolog Nenad Kecmanović ocijenio je da je inicijativa o slanju britanskih vojnika u BiH prvenstveno usmjerena na legalnu, legitimnu i demokratski izabranu vlast u Republici Srpskoj, koja je nedvosmisleno protiv sankcija Rusiji, kao i na narod u Srpskoj, koji je sve evroskeptičniji.

Kecmanović smatra da dolazak britanskih vojnih stručnjaka neće imati nikakvog pretjeranog značaja, osim psihološkog.

"Oni tom gomilom vojnika i vozila, koji će se kretati narednih mjeseci kroz Republiku Srpsku, žele da stvore utisak da aktuelna i legalna vlast u Srpskoj, koja je pobijedila na fer izborima, na neki način nije u svojoj kući nego na okupiranoj teritoriji", rekao je Kecmanović Srni.

Konstatujući da je Srpska, kao i cijela BiH, suštinski pod protektoratom, on je ukazao da je psihološki mnogo jače kada su na sve strane raspoređeni strani vojnici, a njihova vojna vozila na svakom ćošku.

"Mislim da je to prvenstveni cilj. To je nešto što, u neku ruku, treba da da krila dijelu opozicije koja je otvoreno prozapadno orijentisana, ali i da indirektno utiče na samo biračko tijelo", ocijenio je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, postoji i realna mogućnost da se, u slučaju da dođe do nekih nemira povodom izbora, britanski vojnici pojave kao faktor koji će se staviti na stranu onih koji su te izbore izgubili.

"Ipak, mislim da sve to skupa treba posmatrati kao nešto što je čisti višak i više služi njihovim nekim pretpostavkama nego što odgovara realnosti. Oni slanjem tih vojnih stručnjaka stvaraju atmosferu opasnosti da se u Bosnu prelije ukrajinska kriza, o čemu nema govora. Situacija je mirna u oba entiteta i niko nema namjeru da je remeti, pogotovo sad uoči izbora", zaključio je Kecmanović.

Velika Britanija saopštila je danas da će poslati vojne stručnjake u BiH radi, kako je obrazložila, borbe protiv uticaja Rusije, jačanja Misije NATO-a i unapređenja stabilnosti i bezbjednosti u zemlji.

Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je da London ne može dozvoliti da Balkan postane još jedno "igralište za pogubne težnje ruskog predsjednika Vladimira Putina".

Тагови: