Професор

Кецмановић: Страним судијама истекао рок употребе, САД и ЕУ да их пошаљу кући

  • Извор: СРНА
  • 20.01.2024. 10:14

Професор Ненад Кецмановић оцијенио је да у свему што се догађа у БиХ од доласка лажног високог представника у Сарајево препознаје расуло, те истакао да ситуација неодољиво подсјећа најприје на распад СФРЈ, а потом и распад СР БиХ.

Кецмановић је истакао да би Америци и ЕУ било много паметније да кући пошаљу троје иностраних судија у Уставном суду БиХ којима је истекао дејтонски рок употребе, умјесто да се натежу са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и лидером ХДЗ-а Драганом Човићем да попуне двије, односно једну националну столицу у овом суду.

"Препуштен својој памети, Кристијан (Шмит), међутим, једино рјешење за све види у томе да са (министром унутрашњих послова Федерације БиХ Исаком) Рамом и (министром одбране у Савјету министара Зуканом) Хелезом ухапси Додика онлајн", рекао је Кецмановић Срни.

Говорећи о сједници Уставног суда БиХ који је у четвртак у онлајн формату без присуства српских судија одлучивао о Кривичном законику Републике Српске, Кецмановић је рекао да није компетентан за уставно правне финесе, али да је на основу здравог разума препознао расуло у свему што се догађа у БиХ од доласка лажног високог представника у Сарајево.


Лопатић: Одликовање од предсједника Српске - највећа почаст

Лопатић: Одликовање од предсједника Српске - највећа почаст

Кецмановић је оцијенио да ситуација неодољиво подсјећа најприје на распад СФРЈ и, потом, на распад СР БиХ.

"У оба случаја унутрашњим антагонизмима кумовала је `међународна заједница` - у првом тако што је овјерила сецесију Словеније и Хрватске, у другом тако што је признала референдум о сецесији БиХ против воље уставно равноправног српског народа", рекао је Кецмановић.

Он је указао да ни у једном случају то није прошло без грађанског рата.

"Ипак, још није јасно да ли су Шмита послали да би у БиХ поново запалио шибицу у бурету барута и дао алиби колективном Западу да уведе ванредно стање и војну управу ЕУФОР-а или да би констатовао да је БиХ у стању распада и легализовао самосталност Републике Српске, Херцег Босне и бошњачке Босне", рекао је Кецмановић.

Према његовим ријечима, колико год потоња претпоставка, с обзиром на западну реторику јединствене државе, дјеловала мало вјероватна, ако се погледа реалност на терену, стање је увелико одмакло у супротном смјеру недовршене, неуспјеле, пропале државе.

"Како се вајка Абдулах Сидран: `Стално нам говоре да неће дозволити да се Босна подијели, а то се у ствари већ догодило`. И САД и ЕУ толико су забављене својим унутрашњим подјелама да би се бавиле јединством Босне, и толико заузете у Украјини и на Блиском истоку да би отварале још једно, потенцијално регионално, жариште", закључио је Кецмановић.

Сједница Уставног суда БиХ одржана је у четвртак, 18. јануара без иједног судије из реда српског народа и онлајн јер судије странци нису могли доћи због отказаних летова.


Блумберг: Запад је имао илузију да ће Русија бити бачена на кољена

Блумберг: Запад је имао илузију да ће Русија бити бачена на кољена

Још 2022. године мандат је истекао Миодрагу Симовићу, а једини преостали судија Србин Златко Кнежевић и званично је, на сопствени захтјев, почетком ове године отишао у пријевремену пензију.

Од 3. јануара у Уставном суду БиХ остало је двоје бошњачких и један хрватских судија, као и Албанац, Швајцаркиња и Њемица, које је изабрао Европски суд за људска права.

Најмање шест пута у постдејтонској БиХ Република Српска је предлагала закон о Уставном суду и инсистирала да се странци врате у своју земљу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.